Další účinky pití kávy
27. 1. 2009
Dále je také známo, že pití kávy riziko snižuje riziko rozvoje poškození jater, jaterní cirhózy a rakoviny jater, a to o více než 40%. Za tyto ochranné účinky mohou pravděpodobně diterpeny, kafestol a kahweol, svůj vliv má pravděpodobně i antioxidačně působící kofein. Pití kávy je podle posledních studií sdruženo také s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva (i když ne všechny studie studie vyzněly jednoznačně), Parkinsonovy nemoci (platí jednoznačně u mužů, pro ženy jen u těch, které nikdy neužívaly hormonální léčbu) a také rizikem spáchání sebevraždy. Nutno ovšem podotknout, že záleží na množství kávy, které člověk za den vypije. Při pití více než 6 šálků denně se ochranné účinky mění ve většině případů na účinky škodlivé.
V rámci objektivity je však dlužno podotknout, že nadměrné pití kávy není zcela bez rizika, známé jsou již zmíněné negativní účinky kávy na krevní tlak, méně známé jsou pak škodlivé účinky na krevní tuky.