Čokoládou proti vysokému krevnímu tlaku?
27. 1. 2009
Dnes byly uveřejněny prestižním americkým odborným časopisem JAMA výsledky německé studie zabývající se vlivem požívání hořké čokolády na krevní tlak. Studie byla provedena na 44 jedincích s mírně zvýšeným krevním tlakem. Ti užívali po dobu 18 týdnů buďto hořkou nebo bílou čokoládu v množství 6 gramů denně. Tato dávka by měla obsahovat zhruba 30 mg polyfenolů, látek přítomných v kakau, o kterých se soudí, že by měly mít ochranné účinky. Důležité je zdůraznit, že množství užívané čokolády představuje pouze 30 kcal, tedy nepříliš významné množství energie. A jaké byly výsledky? Denní užívání hořké čokolády vedlo k významnému snížení systolického i diastolického krevního tlaku, zatímco jedinci užívající bílou čokoládu měli smůlu - ta byla zcela bez efektu.
Tyto výsledky potvrzují dřívější studie poukazující na blahodárný efekt hořké čokolády nejen na krevní tlak, ale i na prevenci cukrovky. Alespoň je vidět, že ne vše zdravé musí být nezbytně nedobré. Ovšem pozor na množství, málokomu by asi stačilo sníst jen 6 g čokolády, když už se do ní pustí.