Čaj jako všelék
27. 1. 2009
Čaj má obecně prospěšné účinky na zdraví člověka, málokdo by je však dokázal všechny vyjmenovat. Málo se také ví o tom, který čaj má největší účinky. V následujících článcích bych se chtěl věnovat právě tomuto tématu, tedy prospěšným účinkům pití čaje, a to jeho vlivu na riziko a rozvoj kardiovaskulárních nemocí (nemocí srdce a cév), vysokého krevního tlaku (arteriální hypertenze), cukrovky (diabetu), tzv. metabolického syndromu (bude vysvětleno v příslušném článku), oxidačního stresu (bude vysvětleno v příslušném článku) a jeho účinkům antimikrobiálním (o těchto účincích se příliš nemluví, údaje z laboratorních a klinických studií jsou však v tomto ohledu nesmírně zajímavé). Za zmínku jistě stojí i nesmírně zajímavé údaje o ochranných účincích pití čaje před degenerativními onemocněními centrálního nervového systému (mozku), jako jsou například Parkinsonova nemoc, Alzeheimerova nemoc nebo méně známá Huntigtonova nemoc. Kromě těchto do značné míry geneticky podmíněných nemocí chrání zelený čaj také před vznikem mozkových mrtvicí.
Z tohoto pohledu je podpora pití čaje (samozřejmě neslazeného) zcela na místě, neboť pokud bychom nahradili vysoce kalorické nápoje běžně konzumované většinou populace zcela nekalorickým a navíc ještě na zdraví blahodárně působícím (nejlépe zeleným) čajem, mohlo by se to odrazit na zdraví každého z nás.