Sacharin
Co je sacharin a je jeho kontumace riziková ?
Sacharin je nekalorické asi 300 krát sladivější než cukr a je velmi stabilní, proto je vhodný nejen pro oslazení nápojů, ale také do vařených jídel a pro pečení. V lidském těle není odbouráván, proto nedodává žádnou energii. V minulosti se objevily pochybnosti o jeho zdravotní nezávadnosti, ale rozsáhlé studie na zvířatech i lidech nepotvrdily žádnou spojitost mezi užíváním sacharinu a nádorovým onemocněním.
Před 150 lety se narodil Ira Remsen (1846-1927), odchovanec německé chemie, od roku 1876 profesor John Hopkins University v Baltimore. Spolu s C. Fahlbergem připravili roku 1879 imid kyseliny o-sulfobenzoové, u kterého Fahlberg zjistil silnou sladivost. Bez vědomí Remsena pak patentoval a zavedl tento produkt na trh pod nazvem Sacharin.
Sacharin dostal v USA milost
Americká vláda vyškrtla ze seznamu karcinogenů nejstarší umělé sladidlo.
Čtrnáct látek přibylo na nejnovějším americkém seznamu látek způsobujících rakovinu. Umělé sladidlo sacharin bylo naopak po devatenácti letech ze seznamu staženo. WASHINGTON - Nejnovější americká vládní zpráva o příčinách vzniku rakoviny, zveřejněná v pondělí, vypustila ze seznamu karcinogenů umělé sladidlo sacharin. Na seznam však přibylo 14 látek, včetně tabákového dýmu vdechovaného nekuřáky a alkoholu, jako známých příčin rakoviny. K seznamu příčin této nemoci přiřadila zpráva také například sluneční záření, horská slunce, křemenný prach, žvýkací a šňupací tabák.
Národní ústav pro vědy zkoumající vliv prostředí na zdraví (NIEHS), který zprávu o karcinogenech vydává každý druhý rok, uvedl, že sacharin již nepovažuje za látku, která může u člověka způsobit rakovinu.Testy, které ukázaly, že vyvolává nádory v krysách, totiž prý nelze vztahovat na lidi. Sacharin byl umístěn na seznamu karcinogenů od roku 1981. „Přede dvěma desetiletími, kdy bylo prokázáno, že sacharin vyvolává v krysách nádory močového měchýře, to byl prozíravý ochranný krok považovat toto sladidlo za pravděpodobný lidský karcinogen,“ podotkl ředitel NIEHS Kenneth Olden na tiskové konferenci. „Výzkumy však nyní naznačují, že nádory močového měchýře vznikají u krys na základě mechanismů, které nejsou významné pro člověka,“ dodal Olden. Podle něho se tedy u lidí, kteří používali dříve sacharin, nezvyšovalo riziko onemocnění rakovinou.
Sacharin je nejstarší náhražkou cukru na trhu; prodává se od roku 1900. V roce 1977 však vědci zjistili negativní vliv sacharinu na pokusných krysách a vládní úřad pro kontrolu narkotik se pokusil zastavit jeho prodej. V seznamu NIEHS je 218 látek, o nichž je známo, že u lidí způsobují rakovinu, nebo u nichž je takové podezření. Čtrnáct látek bylo v nejnovějším seznamu buď přesunuto do kategorie známých karcinogenů, nebo do něj bylo doplněno. NIEHS citoval zprávy, které ukazují, že u manželek - nekuřaček a spolupracovníků kuřáků se častěji vyskytuje rakovina plic. Poukázal také na to, že alkohol je již dlouho spojován s rakovinou úst, hltanu, hrtanu a jícnu a že může existovat spojení s rakovinou jater a prsu. Americká veřejnost vychovaná na dietní coca-cole se sacharinem se však začala bouřit. Kongres proto akci zastavil a od té doby byly výrobky se sacharinem opatřovány varovným nápisem. trh s umělými sladidly ovládl po roce 1981 aspartam zčásti kvůli lepší chuti a zčásti ze strachu před rakovinou.
Vláda udělala vážnou chybu
„Americká vláda udělala v případě vyřazení sacharinu vážnou chybu,“ tvrdí dnes Michael Jacobson, ředitel společnosti Centre for Science in the Public Interest (CSPI). „Sacharin by se totiž mohl stát nebezpečným příkladem pro látky, jejichž negativní účinky byly prokázány zatím pouze u zvířat,“ píše dále Jacobs ve studii. Prokázání účinků sacharinu na zdraví člověka by podle Jacobse trvalo více než čtyřicet let. Již před NIEHS se přitom námitek proti sacharinu vzdala také Americká společnost pro rakovinu, Americké lékařské sdružení, Americké dietetické sdružení a Americké sdružení pro cukrovku.
Pokud Vás někdy napadlo, že byste se používáním umělých sladidel místo cukru vyhnuli zvýšenému riziku vzniku zubního kazu, pak máte určitě pravdu, neboť tyto preparáty opravdu nezpůsobují zubní kaz.
Mezi nejužívanější patří:
Aspartam – má 180 krát větší sladivost než cukr a i když nebyly provedeny rozsáhlejší dentální výzkumy, zdá se, že tento přípravek nezpůsobuje zubní kaz.
Sacharin - byl dlouhou dobu užíván jako jediné dostupné umělé sladidlo. Nepodporuje vznik zubního kazu a v širokém rozsahu se používá ve výrobě nápojů, potravin, žvýkacích vitamínů, zubních past a ústních vod.
Xylitol, sorbitol a podobná sladidla obsahující alkohol - vyrábí se zejména pro výrobu cukrovinek jako jsou bonboniéry či žvýkačky. Některé nedávné studie ukázaly, že u konzumentů xylitolu poklesl výskyt zubního kazu o 90% oproti uživatelům přírodního cukru.
Cyclamate – tato potravinová příměs byla široce užívána zejména v 60. letech, neboť jeho kalorická hodnota je nulová a rovněž nezpůsobuje zubní kaz.
Americká správa potravinové a lékové inspekce však počátkem 70.let stáhla tento přípravek z trhu z důvodu karcinogenních účinků.
Lidé by se také měli naučit používat přípravky bez cukru a žádat o ně. Časopis International Journal of Pediatric Dentistry zveřejnil studii, kterou provedli dětští stomatologové na klinice v Bro Taf v jihovýchodním Walesu. Dotazovali se rodičů 240 dětí, zda jejich dítě užívalo nějaké léčivo v tekuté formě sirupů v předešlých měsících a zda byl jejich obsahem cukr. Výsledky byly povzbudivé, neboť se zjistilo, že stále více rodičů žádá pro své děti léky bez obsahu cukru, na rozdíl od pediatrů, kteří stále předepisují sirupy často s vysokým obsahem cukrů. V tomto směru by se měla poněkud změnit také farmaceutická výroba.