O sladidlech
Aspartam
Aspartam je nízkokalorické sladidlo s velmi malou energetickou vydatností asi 200 krát sladivější než cukr. Je složeno ze dvou aminokyselin, kyseliny asparagové a methylesteru fenylalaninu. Komponenty aspartamu jsou přirozenou součástí mnoha potravin, jako je např. maso, mléčné produkty, ovoce a zelenina. Po pozření je aspartam rozložen v těle na své dvě základní složky a zpracováván dále tou samou cestou jako aminokyseliny z jakéhokoliv jiného jídla. Ačkoliv je aspartam široce využíván jako sladidlo do různých druhů potravin a nápojů, nelze jej doporučit pro přípravu jídel, která se musí dlouhodobě zahřívat nebo péci, protože ztrácí sladivost, ale může být použit na konci vaření nebo pečení. Lidé s poruchou metabolismu fenylalaninu, tzv. fenylketonurií, musí kontrolovat přísun této aminokyseliny z potravy včetně aspartamu. Přestože aspartam obsahuje jen malé množství fenylalaninu, musí být na etiketách potravin obsahující toto náhradní sladidlo upozornění pro nemocné fenylketonurií.
Sacharin
Sacharin je nekalorický, asi 300 krát sladivější než cukr a je velmi stabilní, proto je vhodný nejen pro oslazení nápojů, ale také do vařených jídel a pro pečení. V lidském těle není odbouráván, proto nedodává žádnou energii. V minulosti se objevily pochybnosti o jeho zdravotní nezávadnosti, ale rozsáhlé studie na zvířatech i lidech nepotvrdily žádnou spojitost mezi užíváním sacharinu a nádorovým onemocněním.
Acesulfam draselný
Acesulfam draselný nebo také zkráceně acesulfam K je nekalorické sladidlo asi 200 krát sladivější než cukr. Je vysoce stabilní a byl schválen pro použití v mnoha druzích potravin, jako jsou nápoje, deserty a cukrovinky, pekárenské výrobky, ovocné pomazánky apod. Acesulfam draselný není zpracováván trávicí soustavou, ale je jí vylučován v nezměněném stavu.
Neohesperidin DC
Neohesperidin dihydrochalkon je nové sladidlo, které je vyráběno hydrogenací neohesperidinu, flavanoidu vyskytujícího se v přírodě v hořkých pomerančích. Jeho sladivost je přibližně 1500 - 1800 krát vyšší než cukr.
Polyoly
Polyoly (neboli také alkoholické cukry) jsou další skupinou náhradních sladidel. Nacházejí se přirozeně např. v různých druzích ovoce (jablka, jeřabiny). Používá se především při výrobě cukrovinek, bonbónů, sušenek, pečiva žvýkaček. Nejznámějšími zástupci této skupiny je sorbitol, mannitol, laktitol a xylitol. Nevýhodou těchto sladidel je jejich vysoká energetická vydatnost. Některé polyoly, jako např. sorbitol, mohou produkovat při svém odbourávání plyny v zažívacím traktu nebo způsobovat při vyšší konzumaci průjem u některých konzumentů, což může být nepříjemné.
Thaumatin
Thaumatin je sladidlo pocházející z bobulí rostliny Thaumatococcus danielli rostoucí v tropické západní Africe. Je to bílkovinná látka sladké chuti obsahující 207 aminokyselin. Vzhledem ke svým chuťovým vlastnostem má omezené použití především ve výrobě cukrovinek.