Cukr
Drtivá většina lékařů a vědců se shoduje v názoru, že cukr je nesmírně škodlivou pochutinou. V minulých staletích, kdy se řepný cukr průmyslově nevyráběl, lidé sladili pokrmy medem nebo sušeným ovocem. Měli mnohem méně obtíží, než mají dnešní lidé. Ještě na počátku 20. století měli umírající staří lidé všechny své zuby. Dnes velmi těžko naleznete 30-ti letého člověka, který by měl zdravý, neopravovaný chrup bez jediné plomby.
Proč tomu tak je? Na počátku tohoto století činila spotřeba cukru na jednoho obyvatele asi 0,5 kg na rok.
Dnes činí 42-45 kg za rok. To je téměř 90 krát více.
Když sníme výrobek z bílého cukru, velmi brzo se krevní řečiště zaplaví cukrem. To vyprovokuje slinivku břišní k intenzivní produkci inzulínu, který má za úkol přeměnit nadbytečný cukr na zásobní polysacharid glykogen, který je pak ukládán v tělních buňkách a játrech, aby byl použit jako palivo pro zvýšenou námahu a mimořádné potřeby. Proto, že indukce inzulínu byla velká a náhlá, odbourá inzulín během asi 30 minut více cukru, než fyziologická mez. Nastává paradoxní stav. Přesto, že jsme snědli cukr, máme ho najednou nedostatek. To se projeví jako hypoglykémie - malátností a únavou. Metabolizací cukru vzniká levotočivá kyselina mléčná, která se jako jed hromadí v mozku. Lze ji zlikvidovat jen oxidací kyslíkem, který pak chybí mozkovým buňkám. Tedy mozku a celé nervové soustavě potom chybí cukr, kyslík, vitamin B1 + B3, vápník, hořčík a další prvky, které jsou nutné k odbourání cukru z těla. Při pravidelné konzumaci sladkostí vznikají opakované hypoglykemické stavy, které mohou u dětí, mládeže i dospělých vyvolat bolesti hlavy, vůli nekontrolovatelné myšlenky a emoce, fobie, agrese, deprese, nervozitu, někdy i sebevražedné tendence. Američtí psychiatři Waden a Carlson uvádějí mnoho případů, kdy se zachráněným sebevrahům po píchnutí vitamínu B1 a B3 během 30-180 minut úplně změnila nálada, byli veselí a plní chuti do života. No a ono se řekne hloupá výživa.
Čím tedy sladit? Pokud se nedá a vezmete si někdy na oslavě, příležitostně, jídlo s cukrem, moc se toho nestane. Ovšem nesmí se stát pravidlem, každý den do sebe soukat cukr v jakékoliv podobě, tedy pozor i na různé limonády, mléčné výrobky a další potraviny, kde se skrývá cukr. Cukr doporučujeme nahradit malým množstvím medu, ječmenného sladu, javorového sirupu a sušeným ovocem - např. rozinkami. Umělá sladidla jsou velice diskutabilní. Např. sacharin mezi je mnoha zemích zakázán, protože byla prokázána souvislost se vznikem tumorů a rakoviny měchýře a ale i alergických odezev a toxických reakcí na kůži. I aspartam (Nutrasweet) je diskutabilní. Lepší je zvykat si na méně sladkou chuť, zmenšováním přídavku sladidla do připravovaného pokrmu.