Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jste závislá na čokoládě?

26. 1. 2009

Jste závislá na čokoládě?

196.jpgV naší předminulé anketě se ukázalo, že nejvíc vám při dietě chybí čokoláda. Jaké mohou být příčiny závislosti na čokoládě? A jaká čokoláda je nejlepší pro vaši postavu? Odpovědi najdete v článku...

Běžná mléčná čokoláda obsahuje 2000 - 2200 kJ, kolem 5O% sacharidů, 5-10% bílkovin a kolem 25-30% tuků. Kromě toho obsahuje kofein, theobromin, theofylin, které povzbuzují nervový systém a srdce. Na tyto látky může vznikat závislost. Čokoláda má také mírně antidepresivní účinky. Obsahuje i hořčík, fosfor a mléčná i vápník. Nedostatek hořčíku vyvolává únavu, úzkost a nespavost. (Doporučená denní dávka hořčíku je 350 mg, ve 100 g čokolády je ho asi 300 mg.) Právě nedostatek hořčíku i ostatních minerálů může být další příčinou velké chuti na čokoládu.

Jednotlivé druhy čokolády se rozlišují podle obsahu kakaové sušiny:

hořká čokoláda - více jak 35% kakaové sušiny, vyrábí se až do obsahu 99% kakaové sušiny (s minimem cukru), zpracovává se procesem tzv. konšování

mléčná čokoláda - obsah kakaové sušiny 25-35%

bílá čokoláda - neobsahuje kakaový prášek, jen kakaové máslo, obsah kakaové sušiny min. 18%

čokoláda na vaření - obsahuje více cukru, obsah kakaové sušiny 30%

čokoláda light (dia) - obsahuje více tuku, bez cukru, slazena umělými sladidly, není nízkoenergetická

Podle japonských vědců může čokoláda dokonce účinkovat proti zubnímu kazu. Kakao totiž kromě fluoridu obsahuje třísloviny, které brání růstu bakterií v ústech. A právě bakterie produkují z cukru kyseliny, které naleptávají zubní sklovinu. Bakterie také díky kakau neprodukují glukan, který pomáhá hlavnímu tvůrci zubního kazu uchytit se na zubech.

Nejlepší volbou je čokoláda hořká, kvalitní, s co největším obsahem kakaa. Obsahuje málo cukru a tuku, ale více minerálních látek a polyfenolů (působí jako antioxidanty). Díky nízkému obsahu cukru vám nerozkolísá hladinu krevního cukru, takže nebudete chodit pro další a další kostičky...

 

Snad jsem vám neudělala velké chutě (obrázek bonboniéry jsem raději zavrhla předem), pokud ano budete, si tentokrát užívat kousek čokolády dosyta informovaná :-)

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA