Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letní dieta pro krásu

20. 1. 2009

Právě v tomto období, kdy mnohdy není nouze o tropické třicetistupňové teploty, je nejvhodnější konzumovat co nejvíce ovoce a zeleniny v syrovém stavu a dávat přednost lehkým jídlům, které organismus nezatíží, zato mu dodají energii a všechny důležité látky. Prospějete tím tak nejen své postavě, ale zároveň i pleti a vlasům, protože právě na nich se spolehlivě odráží skladba vašeho jídelníčku.

 

Převážná část péče o pokožku přichází zevnitř a největší měrou byste se na tom měla podílet svou správně vyváženou str avou . Pokud k tomu ještě přidáte pohyb, nejlépe na čerstvém vzduchu, budete na tom mnohem lépe. Postupně se totiž úspěšně zbavíte nadbytečných kilogramů a sama poznáte, že se vám zlepšuje pleť a i vlasy získávají konečně více vy touženého lesku. Vitaminy, bílkoviny, ale i tuky tělo ke správnému fungování potřebuje. Jakmile dlouhodobě zanedbáváte příjem těchto zdraví prospěšných látek, brzy se to projeví i na stavu vašich vlasů, kterým chybí lesk , nehty se lámou a třepí, pleť je našedlá, unavená a bez jasu... To vše se ale dá poměrně jednoduše spravit pestřejším a chutnějším jídelníčkem.

 

JAK NA TO

 

Při naší letní dietě, stejně jako při d alších redukčních programech, je důležitá opravdu pravidelná strava. Váš denní energetický příjem by v tomto případě neměl překročit hranici 5 000 kilojoulů. Pokud však budete mít dostatek pohybu, můžete svůj denní příjem navýšit až o dalších 800 kilojoulů. A samozřejmě nezapomínejte a ni na pravidelný pitný režim . V létě je obzvlášť důležitý a navíc vlhkost potřebuje pleť i vlasy. Denně se snažte vy pít dva litry nekalorických tekutin – ideální je čistá pramenitá voda, kterou můžete doplnit bylinkovými a ovocnými čaji. A hýbejte se. Pohyb ulehčuje shazování pře by tečných kilogramů a podporuje krevní oběh. Tím se lépe dostanou důležité látky přijaté z potravy do celého těla.

 

UŽÍVEJTE SI SVAČINKY

 

Jíst pravidelně menší porce je jedním z kroků úspěšné diety. Tak na to pamatujte a užijte si pestré svačinky. Připravujte si je pokud možno pravidelně na každý den a nevynechávejte je. Jahody, nízkokalorický cottage sýr, pomeranč, ovocný tvaroh, ale i třeba šťáva z čerstvě vy mačkaných citrusových plodů nebo jablek potěší váš hladový žaludek a dodá energii.

 

Jinak mezi hlavními jídly nejezte nic kalorického a pokud se vám stane, že vás i přes snězenou svačinu přepadne hlad, nebo možná častěji to bude spíše chuť, mějte po ruce připravený kousek čerstvé zeleniny, ideálně rajče, salátovou okurku, kedlubnu, ředkvičky, papriku nebo listy salátu.

 

EXPERTI NA KRÁSU

 

Shazování nadbytečných kil, načerpání energie, lepší vzhled, na to se můžete už pomalu těšit. Je důležité také vědět, co všechno mají přírodní experti na krásu na svědomí a proč je důležité na ně v jídelníčku nezapomínat:

 

OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINY

 

 

* pomáhají proti zánětům kůže, které zapříčiňují povadlost pokožky a nahrávají vzniku vrásek. Mastné kyseliny také zmírňují problémy suché kůže.

 

Zdroje: ryby (makrela, losos a sleď), řepkový, lněný, olivový olej, biomléko, biomaso

 

VITAMIN A

 

 

* kožní vitamin, účinně přispívá k omezení produkce mazu a snižuje zanášení pórů. Působí proti volným radikálům a řídí imunitní obranu organismu.

 

Zdroje: játra a zelená zelenina

 

VITAMIN E

 

* důležitý antioxidant, slouží jako ochránce buněk, eliminuje nebezpečné volné radikály, oddaluje stárnutí buněk a tím i tvorbu vrásek.

 

Zdroje: sója, hrách, paprika, chřest, rostlinné oleje, oříšky, avokádo, ryby, vejce

 

VITAMIN C

 

* podporuje tvorbu kolagenu, ovlivňuje elasticitu kůže a projasňuje pleť.

 

Zdroje: jahody, paprika, špenát, brambory, řeřicha

 

VITAMIN B5

 

* je důležitý pro zdravou kůži a silné vlasy.

 

Zdroje: luštěniny, zelená zelenina, pšeničné klíčky, mléko

 

SEKUNDÁRNÍ ROSTLINNÉ LÁTKY

 

 

* nacházejí se v různých druzích zeleniny a ovoce a podporují vitaminy při jejich boji se škodlivými volnými radikály. Polyfenoly, karoteny a lykopen se podílí na zvýšení vlastní ochrany kůže před sluncem a před poškozením vlivem životního prostředí.

 

Zdroje: mrkev, rajčata, borůvky

 

MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY

 

 

* především hořčík, železo, draslík, vápník, zinek, selen a měď zastávají důležitou roli při výměně energie. Pokud jich je nedostatek, projeví se to obvykle nadměrným vypadáváním vlasů, ztrátě jejich lesku, suchou pletí a třepícími se nehty.

 

Zdroje: maso, krůtí a kuřecí maso, čočka, hrách, sýry, oříšky, zelenina, banány

 

AMINOKYSELINY

 

 

* lyzin, prolin, arginin patří k základním kamenům při produkci kolagenu. Prolin a arginin si tělo tvoří samo, lyzin přijímá potravou.

 

Aminokyseliny potřebujeme nejen pro tvorbu hormonů, spalování tuků, ale také na stimulaci obranného systému proti infekcím.

 

Zdroje: parmazán, libové vepřové a hovězí maso, sójové boby, čočka, hrášek, ořechy

 

MELATONIN

 

* příznivě ovlivňuje rytmus spánku a bdělosti, je důležitý pro celkovou regeneraci organismu, má antioxidační účinky.

 

Zdroje: sója, sýry, ořechy, mandle, maso

 

FYTOESTROGENY

 

* harmonizují hladinu hormonů a napínají pojivovou tkáň.

 

Zdroje: sójové boby, fenykl, celer

 

VLÁKNINA

 

 

* dodává pocit nasycení, je důležitá pro celý zažívací trakt, zejména u těch jedinců, kteří se potýkají se zácpou. Podporuje činnost střev. Určitě to dobře znáte – když střevo dobře a pravidelně pracuje, cítíte se mnohem lépe a fit.

 

Zdroje: ovoce, zelenina, celozrnné produkty, luštěniny

 

VODA

 

* ze zeleniny a ovoce zásobuje všechny buňky vlhkostí, navíc tito dodavatelé, složení z více než 90 % z vody, dobře zasytí a jsou i téměř bez kalorií. Jen buďte obezřetní v případě vodního melounu, který sice obsahuje přes 90 % vody, ale také cukr, proto ho konzumujte především dopoledne.

 

Zdroje: salátová okurka, chřest, ředkvičky, rajčata, meloun v

 

***

 

Tip: Při nákupu si vždy důkladně čtěte etikety na obalech jednotlivých potravin a pozorně si všímejte uvedených nutričních hodnot.

 

CO MŮŽETE UDĚLAT PROTO, ABY VAŠE PLEŤ I VLASY ZÁŘILY ZDRAVÍM? DŮLEŽITÝ JE JÍDELNÍČEK BOHATÝ NA VITAMINY, MINERÁLY, STOPOVÉ PRVKY, VLÁKNINU I OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINY. STEJNĚ TAK POTŘEBUJÍ DOSTATEK VLHKOSTI. KDYŽ TOHLE BUDETE VE SVÉ STRAVĚ OPOMÍJET, NEPOMŮŽE VÁM ANI TA NEJLEPŠÍ KOSMETIKA.

 

TÝDENNÍ JÍDELNÍČEK PRO KRÁSU

 

PONDĚLÍ

 

SNÍDANĚ – 1 plátek celozrnného chleba, 3 lžíce netučného tvarohu, 1 natvrdo vařené vejce, 1 mrkev, půl malé okurky, 2 cherry rajčata
SVAČINA – 150 ml čerstvé jablečné šťávy
OBĚD – losos s hořčicovo-rajským přelivem
SVAČINA – 1 bílý jogurt (do 2,5 % tuku), 1 nektarinka (125 g)
VEČEŘE – 50 g fazolových lusků, 60 g celozrnných špaget, 1 rajče, půl lžíce olivového oleje, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička mletého oregana, 30 g makrely z konzervy, pepř

 

ÚTERÝ

 

SNÍDANĚ – 150 ml mléka (1,5 % tuku), 30 g ovesných vloček, 2 sušené meruňky, 1 lžíce arašídů, 200 g sezonního ovoce (nektarinky, jahody, broskve)
SVAČINA – 120 g sýra cottage s pažitkou
OBĚD – 40 g těstovin penne, 100 g zelených fazolových lusků, půl pórku, sůl, 50 g hub shitake, 2 lžičky olivového oleje, půl lžičky koření na těstoviny, 100 ml bílého jogurtu (0,1 % tuku), 2 lžičky hořčice, 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (bazalka, oregano, pažitka), pepř, 40 g ovčího sýra
SVAČINA – 125 g vanilkového sójového dezertu, 100 g malin
VEČEŘE – pečená makrela se zeleninou

 

STŘEDA

 

SNÍDANĚ – 2 knäckebroty, 4 lžíce tvarohu (do 2,5 % tuku), 4 jahody, řeřicha, 1 plátek tvrdého sýra (20 % tuku v sušině), 4 kolečka salátové okurky, 1 nektarinka
SVAČINA – 1 bílý jogurt (do 2,5 % tuku), 1 nektarinka
OBĚD – 150 g kuřecích prsou, 3 lžíce kuřecího vývaru, 200 g bílého chřestu, avokádové pyré (rozmačkaná půlka avokáda pokapaná šťávou z půl limetky), 1 rajče, sůl, pepř, 1 lžička olivového oleje, semínka koriandru, čerstvé bylinky
SVAČINA – 50 g libové šunky, 50 g rajčat, 50 g okurky
VEČEŘE – 1 plátek celozrnného chleba, 40 g lučiny light, 1 lžíce netučného tvarohu, sůl, špetka sladké papriky, 100 g ředkviček

 

ČTVRTEK

 

SNÍDANĚ – 2 knäckebroty, 4 lžíce tvarohu (do 2,5 % tuku), 4 jahody, řeřicha, 1 plátek tvrdého sýra (20 % t. v s.), 4 kolečka salátové okurky, 1 nektarinka
SVAČINA – 100 g jahod
OBĚD – 1 větší brambora, 300 g bílého chřestu, 2 jarní cibulky, 1/2 lžíce olivového oleje, 4 lžíce vinného octa, pepř, sůl, 1 vejce, čerstvé bylinky, salát rukola
SVAČINA – 100 g jahod, 1 neslaný syrník (500 g měkkého netučného tvarohu, 1 vejce, 40 g hladké mouky, podle chuti lze přidat sůl, petrželku, drcený kmín, bylinky, rozinky)
VEČEŘE – bramborové noky s jahodami

 

PÁTEK

SNÍDANĚ – ovocné müsli, 150 ml mléka (1,5 % tuku), 30 g ovesných vloček, 2 sušené meruňky, 1 lžíce arašídů, 200 g sezonního ovoce (nektarinky, jahody, broskve)
SVAČINA – 1 grapefruit
OBĚD – 1 hlíza fenyklu, 120 g filetů z lososa bez kůže, 100 g brambor, 1 cibule, 200 ml vývaru, 2 lžíce sójového mléka, půl pomeranče, pepř, sůl, 4 snítky kopru
SVAČINA – 100 g jahod, 1 neslaný syrník
VEČEŘE – tofu omeleta

 

 

SOBOTA

 

 

SNÍDANĚ – 1 plátek celozrnného chleba, 3 lžíce netučného tvarohu, 1 natvrdo vařené vejce, 1 mrkev, půl malé okurky, 2 cherry rajčata
SVAČINA – 1 banán (150 g) OBĚD – cibule, 150 g míchané zeleniny, 100 g tofu, čtvrt litru vývaru, 3 lžíce mléka, 40 g vařeného bulguru, 2 lžíce nasekaných bylinek, kajenský pepř, sůl, 1 větší paprika, půl citronu
SVAČINA – 1 ovocný nízkotučný tvaroh
VEČEŘE – 1 limetka, 1 lžíce řepkového oleje, sůl, 150 g jahod, 40 g salátu podle sezony, půl avokáda, 50 g sýra cottage, špetka mletého pepře

 

NEDĚLE

 

SNÍDANĚ – arašídové pohlazení
SVAČINA – půl nektarinky, 1 lžíce sýra cottage, 10 g neslaných přírodních oříšků, 1 list ledového salátu
OBĚD – medajlonky se špenátem
SVAČINA – 1 bílý jogurt (do 2,5 % tuku), 1 nektarinka (125 g)
VEČEŘE – 1 plátek celozrnného chleba, 2 lžíce netučného tvarohu, 1 list zeleného salátu, 1 kiwi, 30 g libové šunky, 1 pokrájený stonek řapíkatého celeru

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA