Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dieta X

20. 1. 2009

dieta_x

Jméno diety je odvozeno z názvu metabolický syndrom x, tedy onemocnění popsaného v osmdesátých letech dvacátého století a dnes známého pod pojmem metabolický syndrom. Pokud jste ještě o tomto onemocnění neslyšeli, můžete právě nyní zjistit, zda jím nejste o hroženi.

 

Jihoafrická dietoložk a Tabithy Hume se v knize s názvem Dieta X snaží poukázat na to, že velká většina diet je nejen zastaralých, ale i špatně postavených, a jejich dodržování může nevratně poškodit zdraví konkrétního člověka.

 

Jednu z nejdůležitějších pravdivých vět z celé knihy najdete na samém začátku: „Ne každá dieta je vhodná pro každého.“ Autorka vychází i z vlastních zkušeností s bulimií, konzumací stravy nesprávného složení, přejídáním apod. Dietoložka se pokouší srozumitelnou a pochopitelnou formou popsat vznik a důsledky nejen necitlivosti buněk na inzulin neboli inzulinové rezistence, ale navíc se v knize dozvíte také o vlivu hormonů na hubnutí a tloustnutí, vlivu psychologických faktorů, stejně jako se pokouší vysvětlit i pojem, který není příliš známý, a tím je necitlivost na leptin neboli leptinová rezistence.

 

CITLIVÝ HORMON

 

 

Leptin je hormon, který zvyšuje výdej energie z organismu tvorbou tepla, vlivem leptinu se zvyšuje oxidace tuků a snižuje ukládání tuků do buněk. Bylo totiž zjištěno, že obézní lidé mají v krvi daleko vyšší hladinu hormonu leptinu než lidé s normální hmotností.

 

Znamená to, že buňky lidí, kteří mají problémy s váhou, jsou citlivé právě na tento hormon, a tělo tak nemůže spalovat tuky. Základ své diety autorka staví na chybách, které se podle ní vyskytují v jiných dietních plánech.

 

Nelze než souhlasit, že nesmyslné omezení příjmu energie vede ke zpomalení metabolismu. Autorka z tohoto faktu ovšem mylně vyvozuje závěr, že pokud dodáme organismu sacharidy, metabolismus se nezpomalí, protože buňky budou mít dost paliva pro své fungování. Toto tvrzení samo o sobě je zavádějící. Pro upřesnění musíme dodat, že cukry udrží dostatečně rychle fungující metabolismus jen v kombinaci s pravidelnou sportovní aktivitou.

 

V opačném případě se energie přemění v tuky, ty se uloží a my máme zase další kilo navíc. O pravidelném pohybu se v knize ovšem téměř nemluví, což vede samozřejmě k nesprávným závěrům. Výsledkem stravování podle knihy Dieta X má být „těžká a štíhlá postava“, což srozumitelněji řečeno znamená postava s velkým podílem svalů. Ty jsou totiž několikanásobně těžší než tuk.

 

DĚLENÍ POTRAVIN DO PĚTI ZÁKLADNÍCH SKUPIN PODLE DIETY X

 

 

Leštidla - potraviny, které dodají tělu zdravý lesk. Do této skupiny patří potraviny bohaté na vitaminy a minerály, tj. ovoce, zelenina, saláty a netučné jogurty; netloustne se po nich.

 

Bílkoviny - sem autorka řadí maso, drůbež a ryby, vejce řadí do tuků a luštěniny do sacharidů. Je to paradox, protože obsah tuku ve vajíčku je nižší než v libovém mase nebo mořských rybách.

 

Tuky - zahrnují všechny potraviny s významným množství tuku, jako jsou oleje, semena, ořechy, olivy atd.

 

Uhlovodany - správný název zní sacharidy, tj. potraviny, které dodávají podle autorky organismu energii.

 

Sacharidy - jsou tedy palivo. Patří sem chléb, těstoviny, luštěniny, rýže, brambory apod.

 

Alkohol

 


 

 

Jednotlivá doporučení autorka shrnuje do tzv. 21 kroků k zářivému zdraví podle Diety X. My vám přinášíme některé z nich s doplňujícím komentářem odborníka:

 

1. Odstraňte z potravin všechny tuky Toto doporučení by měl člověk vnímat opatrně, zcela určitě to platí pro tuk z tučného masa či smetanových mléčných výrobků, ovšem o tucích z ryb je známo, že našemu zdraví, stejně tak jako rostlinné tuky, výrazně prospívají. Do zakázaných potravin tedy jistě nepatří nízkotučný jogurt, olivový olej, ořechy nebo nízkotučné margaríny.

 

2. Čtěte etikety Ano a stokrát ano, není nic důležitějšího, než vybírat správné potraviny a orientovat se v jejich složení podle jejich etiket.

 

3. Jezte tolik netučných ryb, kolik chcete Tomuto přístupu se nedá v podstatě nic vytknout, snad jen doplnit: 1x týdně si dopřejte také tučnou rybu.

 

4. Jezte tolik leštidel, kolik dokážete Pod tímto doporučením se skrývají leštidla pro pokožku, kam patří ovoce, zelenina, saláty, veškeré nízkotučné mléčné výrobky - vylepší váš vzhled.

 

5. Denně jezte sedm speciálních druhů zeleniny Opět trochu exotické doporučení, protože do skupiny sedmi speciálních zelenin, které obsahují velké množství rostlinných barviv, patří nejen špenát, brokolice, mrkev, červená řepa, červené zelí, ale i tykev a dýně, tedy zeleniny, které u nás takovou tradici nemají.

 

6. Jezte dostatek uhlovodanů - správněji potravin bohatých na škroby. Podle autorky sacharidy roztočí metabolismus organismu do vyšších obrátek. Bohužel zde nelze souhlasit, pokud by nebylo doplněno, že to platí jen v případě pravidelného sportování, potom kombinace sport a sacharidy opravdu metabolismus výrazně podpoří. Pokud ale cvičit nebudete, cukry se vám zjednodušeně řečeno uloží a přemění na tuky.

 

7. Pijte hodně vody - podle vzorečku, který autorka uvádí v knize, by člověk s 80 kilogramy měl vypít 10 sklenic vody, tedy okolo 2,5-3 litrů vody, žena s 60 kilogramy alespoň 8 sklenic vody tedy 1,6-2,4 litru vody.

 

8. Jezte co nejčastěji. Budete tak mít stále rozeběhnutý metabolismus.

 

9. Pravidelně cvičte - zejména pravidelné posilování vám pomůže vybudovat svalovou hmotu, která bude neustále spalovat energii.

 

 

dieta_x

TÝDENNÍ JÍDELNÍČEK PODLE 21 KROKŮ

 

 

PONDĚLÍ

 

 

SNÍDANĚ - šálek ovesné kaše vařené s netučným mlékem, posypané ovesnými otrubami, oslazené fruktózou, jablko, 3 sklenice vody
SVAČINA - 1 netučný jablečný mufřn
OBĚD -1 šálek těstovin s rajčatovou omáčkou, velký míchaný salát s netučným dresinkem,
SVAČINA - 2 suchary namazané sýrem cottage a kvasnicovou pastou
VEČEŘE - brazilské kuře se šálkem rýže, 1 hrneček vařené mrkve, sůl, pepř, papája, 1 šálek netučného mléka s kakaem a cukrem, 3 sklenice vody

 

ÚTERÝ

 

 

SNÍDANĚ - 1 šálek celozrnných cereálií s 1 šálkem netučného mléka, hrst rozinek, 2 lžíce ovesných otrub, 1 pomeranč, 3 sklenice vody
SVAČINA - mrkvový mufin (recept najdete v knize), netučný sýr
OBĚD - 1 šálek hráškové polévky, půl okurky s dresinkem, 3 sklenice vody
SVAČINA - 2 rýžové koláčky s medem
VEČEŘE - filé z tresky v bazalkové krémové omáčce, 3 vařené brambory, 1 banán, 1 šálek netučného mléka, 3 sklenice vody

 

STŘEDA

 

 

SNÍDANĚ - 1 šálek celozrnných cereálií se šálkem netučného mléka, posypaných 1 lžící ovesných otrub, 1 kousek ovoce, 3 sklenice vody
SVAČINA - 2 plátky celozrnného chleba namazané domácí marmeládou
OBĚD - rýžový salát s kari, 2 rajčata, 2 kiwi, 3 sklenice vody
SVAČINA - ovocný mufřn
VEČEŘE - kuřecí kousky s těstovinami, 1 šálek brokolice posypané mořskou solí, 1 pomeranč, 1 šálek netučného mléka, 3 sklenice vody

 

ČTVRTEK

 

 

SNÍDANĚ - ovesná kaše s 1 šálkem teplého mléka, 2 lžíce ovesných otrub, 1 pomeranč, 3 sklenice vody
SVAČINA - 1 plátek celozrnného chleba, namazaný domácím džemem, 1 netučný jogurt s 1 lžící ovesných otrub
OBĚD - 1 plátek celozrnného chleba namazaného sýrem cottage, plátky okurky, 1 šálek hráškové polévky, 1 kousek ovoce, 3 sklenice vody
SVAČINA - ovocný mufřn a 1 sklenice nízkotučného mléka
VEČEŘE - rizoto s tomatovou omáčkou, šálek brokolice, papája, šálek netučného mléka, 3 sklenice vody

 

PÁTEK

 

 

SNÍDANĚ - 2 ovesné lívance posypané ovesnými otrubami, ovoce, 3 sklenice vody
SVAČINA - 1 mufin s rozinkami
OBĚD - 1 šálek těstovinového salátu, netučný dresink, kousky zeleniny, 3 sklenice vody
SVAČINA - banánový mufin, netučný ovocný jogurt s jednou lžící ovesných otrub
VEČEŘE - kuřecí stroganoff, šálek rýže, 1 šálek netučného mléka, 3 sklenice vody

 

SOBOTA

 

 

SNÍDANĚ - plátek celozrnného chleba, rajče, 1ŕ2 plechovky fazolí v rajčatové omáčce, šálek ovoce
SVAČINA - banán
OBĚD - 1 šálek zeleninové polévky, šálek kukuřice, plátek tmavého chleba, banán v netučném ovocném jogurtu s jednou lžičkou ovesných otrub, 3 sklenice vody
SVAČINA - krajíček „rychlého chleba“, sýr cottage, tuňák
VEČEŘE - kukuřice, kuřecí kousky, dušené jablko s citronovou šťávou, 1 sklenice netučného mléka

 

NEDĚLE

 

 

SNÍDANĚ - netučný rýžový nákyp, 1/2 papáji (možno nahradit jablkem) s netučným jogurtem, 3 sklenice vody
SVAČINA - plátek celozrnného chleba, sýr cottage
OBĚD - 3 malé vařené brambory s netučným dresinkem, 1/2 okurky, 1 netučný ovocný jogurt se lžičkou ovesných otrub, 3 sklenice vody
SVAČINA - 2 suchary namazané marmeládou
VEČEŘE - kuřecí kousky se šálkem mačkaných brambor s podmáslím, 1/2 šálku hrášku, šálek mrkvového salátu

 

 

Tip: V ideál ním případě by jedinci, kteří si sami orientačně naměří větší obvod pasu než 94 cm (muž i) a 80 cm (ženy), měli navštívit svého lékaře. informační web Ráda byste se dozvěděla více o dietách, o kterých jsme již psali, ale nedaří se vám sehnat starší čísla? Podívejte se na internetovou adresu www.mladazena.cz. Najdete zde seznam starších hubnoucích plánů od A-Z.

 

Seznam na nákup

 

 

Balení mořské soli Brokolice
2 krabice netučného mléka
2x papája 1 a 1/2 kuřete
6 netučných ovocných jogurtů
Balíček rozinek
Balíček ovesných otrub 4 balení sýra cottage
Balíček celozrnného chleba
Rýže
Brambory
Netučný dresink
4 rajčata
2 kiwi
Plechovka sterilovaného hrášku a kukuřice
Marmeláda bez přídavku cukru
Mrkev 2 balení podmáslí
Balení netučného sýra
Fazole v rajčatovém protlaku
3 banány
Balení těstovin
Rajčata a rajčatová omáčka
Ovesné vločky
2 plechovky tuňáka
3 pomeranče
2 okurky hadovky

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA