Dieta DD
Chcete vyzkoušet opravdu nezvyklou dietu, která dělí lidi do kategorií bojovníků, citlivek, umělkyní a venuší? Poznejte dietu dd a přečtěte si, co si o ní myslí odborníci.
Dieta DD pochází z pera jistého amerického lékaře dr. Dummlsteina, který prý původně pocházel z Brazílie, a dokonce se odvolával i na české předky. Nakolik byl skutečným odborníkem na diety, je těžké posoudit, protože jeho stravovací plán je pouze určitou modifikací jiného dietního systému, který byl publikován již několik let před ním. Dummlstein vychází z teorie, že se v noci organismus regeneruje, a není tedy nutné ráno doplňovat energii snídaní. Na stejnou věc ovšem již dávno před ním přišla řada stoupenců přírodní stravy a biorytmů. Dieta DD také doporučuje jednou za čas „napumpovat“ tělo živinami a vitaminy do zásoby. Ani v tom však není původní. Předběhl ho jiný americký lékař, dr. Katahn, svou rotační dietou, ve které se střídají nízkokalorické dny se dny, kdy si můžete dopřát, co hrdlo ráčí. Díky tomu pak nedojde ke zpomalení metabolismu a snižuje se riziko vzniku jojo efektu po skončení diety. O skutečnosti, že tělo mnoho minerálů a vitaminů (pokud je v daném okamžiku nevyužije) beze zbytku vyloučí, však mlčí.
PRINCIP DIETY DD
Doktor Dummlstein doporučuje střídat režim - někdy jíst ráno a dopoledne a jindy ve stejný čas hladovět. Kdy tedy jíst a kdy nikoli? Snídani a dopolední svačinku si dopřejte v sobotu, v neděli, v pondělí a potom ve čtvrtek. V ostatní dny dopoledne nic nejezte. Podmínkou je dodržovat DD dietu celý měsíc, a to pouze v případě, že jste v psychické pohodě. Dalším doporučením je konzumovat stravu děleným způsobem, tzn. nemíchat bílkoviny a sacharidy dohromady. A co jíst? Dieta dělí lidi do čtyř skupin podle typu postavy. (Ne náhodou vám může typologie připomínat dělení podle krevních skupin dr. D. Adama.) Pokud máte chuť dietu DD vyzkoušet, zjistěte, zda jste Bojovnice, Citlivka, Umělkyně nebo Venuše.
VENUŠE
pojmenování tohoto typu jasně naznačuje, jaká bude její typická postava. Křehký vršek, široké boky, silná stehna, zadek a častá celulitida. Jedině tento typ je absolutně předurčen k problémům s nadváhou, především v těhotenství a ve středním a pozdějším věku. Připomíná vám to něco?
Co jíst, abyste zhubla?
Ovoce - melouny a lesní plody Brokolici a špenát Drůbež, lososa, tuňáka Olivy, avokádo, mandle, ořechy Co jíst v omezené míře? Rýži a celozrnné výrobky Sirup a med Červené maso Ovocné džusy Nízkotučné tvarohy a většinu tučných sýrů Co nejíst vůbec? Šlehačku, máslo, sýry, omáčky Čokoládu Koření, ocet a citrusové plody Bílé pečivo, těstoviny
BOJOVNICE
typická žena bojovnice má sportovní postavu nebo tendenci k ní, pokud nemá nadváhu. Je extrovertní, někdy až agresivní a nepoddajná. Když tloustne, přibírá nejvíc v oblasti břicha a trupu. Poznáváte se?
Co jíst, abyste zhubla?
Ovoce, hlavně melouny a lesní plody Všechny druhy zeleniny Celozrnné pečivo Ryby a drůbež Netučné mléčné výrobky Co jíst jen v omezené míře? Olivy, avokádo, mandle, buráky, kešu oříšky Ostré koření a sůl Med a sirup Kofeinové nápoje Ovocné a zeleninové šťávy Co určitě nejíst? Šlehačku, máslo, tučné sýry Omáčky a čokoládu Vnitřnosti a červené maso Alkohol Pečivo a potraviny z bílé mouky
CITLIVKA
Většina „citlivek“ je štíhlá, křehká, se sklonem k uzavřenosti. Někdy je ale i kousavá, depresivní a zbytečně přecitlivělá. Nemá chuť cvičit, rozhodně ne ve skupině, dává přednost duševní činnosti. Typická je její nadprůměrná inteligence. Hodí se tato charakteristika právě na vás?
Co jíst, abyste zhubla?
Všechny druhy zeleniny Celozrnné výrobky Ryby, drůbež a libové Maso Vejce Koření Co jíst jen v omezené míře? Olivy a olivový olej Avokádo Mandle, burské a kešu oříšky Ovoce Tučné maso Co určitě nejíst? Potraviny z bílé mouky Cukr, med a čokoládu Mléčné výrobky
UMĚLKYNĚ
nositelka této postavy je buď hubená a šlachovitá, pokud má nadváhu, pak se jí tuk usazuje okolo pasu a na stehnech. Někdy se může objevit i celulitida. Povahou je náladová, nevyrovnaná, snadno propadá různým závislostem, a když se nemůže pravidelně najíst, je vzteklá. Jste to vy?
Co jíst, abyste zhubla?
Listovou zeleninu, brokolici a květák Drůbež, ryby, zvěřinu, vejce Odtučněné mléčné výrobky Olivy, olivový olej, avokádo Mandle, burské a kešú oříšky Koření a bylinky Co jíst jen v omezené míře? Ovoce a celozrnné potraviny Červené maso Zeleninu kořenovou Fazole Co určitě nejíst? Bílé pečivo Alkohol, sirupy, čokoládu, kofein Vnitřnosti
MGR. PAVLÍNA ZDEŇKOVÁ KROUŽKOVÁ, NUTRIČNÍ SPECIALISTKA DIETOLOGICKÉHO CENTRA:
Nemohu samozřejmě nikomu zakazovat, aby si tuto dietu vyzkoušel, ale určitě by neměl očekávat zázračný výsledek. Hlavně pokud jde o člověka, který má za sebou nejednu dietu. Ke snížení hmotnosti může dojít jen za předpokladu, že jídelníček sestavený podle diety DD bude oproti stávajícímu jídelníčku nižší o více než 2000 kJ. U všech čtyř typů jsou zakázány potraviny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů a s vysokým procentem tuku, což ve spojení s „dělením potravin“ a zmenšením porcí jídel může dočasně způsobit snížení hmotnosti. Opravdu záhadou je, proč jíst o víkendu, v pondělí a ve čtvrtek dopoledne? To by možná mohlo vyhovovat lidem, kteří pracují na směny. Sama nejsem zastáncem dělené stravy a mám problém se svým zařazením do typu.
MGR. VLASTIMIL CHADIM, NUTRIČNÍ PORADCE, NUTRIVIA S. R. O.:
Rotační diety jsou při hubnutí opravdu přínosné. Z důvodů prolomení rychlosti metabolismu, kdy si tělo zvykne na omezený přísun energie a snaží se maximálně šetřit, je dobré pravidelně měnit kalorický přísun (ale také výdej). Tělo po dni, kdy jsme si dopřáli více než obvykle, nemá důvod šetřit a hubnutí tak může úspěšně pokračovat dále.
Nedopřávejte si ovšem takových dnů příliš mnoho. Nekombinovat bílkoviny a sacharidy je určitě pro zažívací trakt odlehčení. Udává se, že při dělené stravě se v průměru na jedno jídlo ušetří asi 25 % přijaté energie. Hubnout lze ale stejně dobře i při nedělené stravě. Dietních teorií existují spousty. Proč nevyzkoušet na pár dní dietu DD? Vždy by však měly být respektovány základní principy racionálního jídelníčku. Kdo chce snížit své tukové zásoby, musí nepochybně celkově snížit příjem a navýšit výdej.
JANA ALTNEROVÁ, VÝŽIVOVÁ PORADKYNĚ, ENERGY STUDIO:
Podle mého názoru, střídavě jíst a hladovět, není pro organismus vůbec vhodné. Zvláště pokud se pro dietu rozhodne člověk s výraznou nadváhou. Zvláštní je doporučení držet dietu pouze v dobré psychické pohodě. Myslím, že každý člověk, který má problém s váhou, není ve 100% psychické pohodě. A každá úprava jeho stravovacích návyků musí mít dlouhodobý charakter, tedy žádné dělení úseků diety, byť třeba na 1 měsíc. Doporučení sestavovat stravu podle typů, se dá vyložit i vhodným sestavením jídelníčku, podle typu člověka. Jediné s čím souhlasím je, že každý člověk nesnáší stejně dobře každou potravinu. Proto je vhodné poslouchat své tělo a v případě, že nám určitá potravina nedělá dobře, ji z jídelníčku vyloučit.