Princip dělené stravy vlastně nefunguje. Přesto s tímhle jídelníčkem dozajista zhubnete. Proč?
Dělená strava je založena na teorii údajně lepšího trávení a následného spalování oddělených složek potravy. Výsledkem má být výrazný úbytek na váze, který je podpořen právě lepším spalováním oddělených složek stravy. Tak jednoduché to však není.
Důkazy neexistují
V současnosti neexistuje jediný vědecky ověřený důkaz, že strava se lépe tráví a vstřebává, pokud jsou v jídle pouze cukry spolu s tuky nebo jen bílkoviny spolu s tuky. Přesto podle mnohých tato dieta funguje a má výrazný vliv na úbytek hmotnosti.
Dříve dělená strava rozdělovala dny v týdnu na "kytičkové" a "zvířátkové", nyní se prosazuje spíše dělení v rámci jednoho dne a pokrmu. Všechny zákonitosti lidské fyziologie však ukazují, že tělo při příjmu potravy vylučuje všechny enzymy. Tedy ty, co tráví bílkoviny, i ty, které tráví cukry. Tělo tedy neodlišuje sacharidy a bílkoviny ve stravě. Stejně tak téměř nenajdeme čistě sacharidové a bílkovinné potraviny. Proto striktně vzato, dělená strava vlastně neexistuje.
Jednoduché počty
Existuje totiž jen velmi málo čistě jednodruhových (cukry, tuky, bílkoviny) nebo povolených dvoudruhových potravin (cukry + tuky, bílkoviny + tuky). Pokud bychom šli tedy v dělení stravy do důsledku, získali bychom jen velmi úzké spektrum potravin, z nichž bychom mohli vybírat. Dokonce i pečivo, těstoviny nebo rýže obsahují určité množství bílkovin, které se nesmí podle této diety s cukry míchat.
Kouzlo nechtěného
Dělená strava má ale několik nezanedbatelných pozitivních přínosů. Rozhodnete-li se pro dělenou stravu, musíte přemýšlet o tom, co jíte, a svůj jídelníček tak postupně výrazně "ozdravíte". Jste nuceni zařazovat do stravy velké množství potravin bohatých na rozpustnou, a především nerozpustnou vlákninu, jejímž zdrojem je zejména zelenina. Zelenina kromě nerozpustné vlákniny nenese navíc téměř žádnou energii (v porovnání například s pečivem) a přitom organismus zasytí na poměrně dlouhou dobu. A právě tento efekt pak vede ke zhubnutí. Sníte tedy na objem stejně, ale do těla dodáte výrazně méně energie. Tělo vlastně hladoví (ale bez pocitu hladu), a tak musí sáhnout do energetických rezerv.
Výhody
- principy dělené stravy vás nutí konzumovat poměrně velké množství zeleniny
- výrazně se tak snižuje energetický příjem stravy, a tím také riziko obezity
- dělená strava je bohatá na vlákninu (snižuje tak riziko rakoviny tlustého střeva)
Rizika
- v knihách předepsané jídelníčky jsou často energeticky poměrně chudé a nedodávají organismu všechny potřebné živiny a minerály
- špatné pochopení principů dělené stravy může vést i velkému nárůstu hmotnosti kvůli volbě vysokoenergetických potravin
- u řady žen urychluje dělená strava vznik mentální anorexie
Ukázkový jednodenní jídelníček podle dělené stravy
Snídaně:
Sacharidové jídlo: 1 krajíc celozrnného chleba nebo celozrnná houska, tence namazat rostlinným tukem a tence medem, nebo čerstvé ovoce (kromě banánů, fíků a datlí)
Svačina:
Bílkovinné jídlo: 250 ml polotučného mléka nebo 200 ml zakysaného mléčného výrobku (kyška, kefír, zákys)
Oběd:
Bílkovinné jídlo: 150 g libového masa nebo 150-200 g ryb + 400 g zeleninového salátu + malá lžička olivového oleje (varianta: filé na paprice + strouhaný sýr + zelenina)
Svačina:
Sacharidové jídlo: Müsli tyčinka s ovocem
Večeře:
Bílkovinné jídlo: Hráškové palačinky - 1 hrnek sterilovaného hrášku, 4 vajíčka, 3 lžíce sušeného mléka, sůl, slunečnicový olej na potření pánve + zelenina