Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čínské elementy na talíři

20. 1. 2009

cina

Správná výživa je jedním ze základů tradiční čínské medicíny. Podle této filozofie totiž pouze dokonale vyvážená skladba potravin zajistí člověku rovnováhu, zachování zdraví a nebudou jej trápit nadbytečné kilogramy.

Tradiční čínská medicína se opírá o zásady neustálé proměny v přírodě a dělí ji na pět základních elementů: dřevo, oheň, zemi, kov a vodu . Jeden vzniká z druhého, nemohou bez sebe existovat a vytvářejí koloběh života. Ke každému elementu náleží také určité období lidského života, od dětství až po stáří, a rovněž každý z nich má „svou“ vlastní chuť jídla, dřevo = kysel, oheň = hořká, země = sladká, kov = ostrá a voda = slaná.

 

JÍST PRO DOBRÝ POCIT

 

 

Už odnepaměti se č ínsk á kuchyně řídí jednoduchou zá sadou - jídlo musí organismu pros pívat, nikoli škodit . Takové pokrmy mohou nejenže skvěle chutnat, ale jsou snadno stravitelné a i při své lehkosti dostatečně zasytí. Pozornost se věnuje nejen výběru základních surovin, ale také přísadám a koření, aby výsledné menu bylo vyvážené a neoslabovalo žádný tělesný orgán. To je hlavní princip této kuchyně, jejíž recepty vznikaly po staletí a znamenaly léčbu, prevenci a ochranu před onemocněním.

 

JEN VITAMINY NESTAČÍ

 

Tradiční čínská medicína nerespektuje u potravin pouze vitaminy, minerální látky a kalorie, ale dohlíží také na jejich „energetický“ efekt, chuť a vliv na člověka. Podle teplotního chování potraviny člení do pěti skupin: horké, teplé, normální, chladné a studené.

 

Podle chuti ji tradiční čínská medicína dělí na kyselé, hořké, sladké, pálivé nebo slané. Vyváženost pokrmu spočívá v tom, že obsahuje všech pět chutí v dokonale harmonickém celku. Protože ale nejsou všichni lidé stejní a každý organismus reaguje jinak, někoho dané jídlo posílí, jiného oslabí.

 

EXOTIKA? VŮBEC NE !

 

Princip kuchyně tradiční čínské medicíny se může někomu zdát komplikovaný a exotický. Ale opak je pravdou. Základem jsou plnohodnotné sezonní výživové prostředky odpovídající dané klimatické oblasti, kvalitní maso a zřeknutí se hotových, konzervovaných produktů. Každý den začíná snídaní, protože dlouholetí vyznavači této kuchyně dobře vědí, že jim pomůže celý organismus povzbudit.

 

Z VLHKA DO SUCHA

 

 

V léčitelské praxi tradiční čínské medicíny se postupně zformovaly čtyři základní konstituční typy podle vzhledu, chování se v situacích každodenního života a sklonu k onemocnění určitého druhu: studený, horký, suchý, vlhký.

 

Ke kterému typu patříte, si můžete snad no vyhledat podle následujícího přehledu. Výživou si pak budete moci lépe kompenzovat nerovnovážný stav: kdo je horkokrevný, volí ze studených a chladných potravin. Kdo se spíše třese zimou, bude se snažit o „ zahřátí “. Nejde však o striktní rozdělení, často existuje smíšená forma dvou a více typů . Pak je třeba si vybrat z více doporučení.

 

TYP „STUDENÝ“

 

Charakteristika:

zimomřivý, snadno se nachladí, má nechuť ke všemu studenému, ledovému, často ho trápí studené ruce a nohy. Příroda ho obdařila velkým apetitem na sladké. Typický je pro něj nedostatek koncentrace, mívá poruchy prokrvení, často i záněty močového měchýře a ledvin, má lo sebevědomí a je spíše ostýchavý.

 

 

Dobré potraviny:

 

Obiloviny: rýže basmati, pohanka, ovesné vločky, jáhly, polenta

Ovoce a zelenina: žampiony, fenykl, karotka, brambor y, pórek, bílé zelí, cibule, dýn, sladká jablka, na močené nebo p ovařené sušené ovoce

Maso a ryby: slepice, krůta, jehněčí, hovězí, z věř in a, sladkovodní ryby

Bylinky, koření : všechny čerstvé i suš e né kuchyňské bylinky, čerstvý zázvor, kardamom, česnek, koriandr, kmín, paprika, pepř

Různé: vejce, ořechy vlašské a lískové, mandle, pistácie, sezamové semínko, oleje lisované zastudena, čočka, sójová omáčka

Nápoje: čistá voda, melta, šťáva z červených hroznů, kmínový, tymiánový, fenyklový, zázvorový čaj

Nevhodné:

hladovění, vynechávání snídaní, studené šťávy, pivo, mražené pokrmy, tropické ovoce

 

Omezte na minimum:

chléb, mléčné produkty, syrové ovoce a zeleninu, sladkosti, konzervy

 

 

cina

TYP „HORKÝ“

 

 

Charakteristika:

časté pocení, rychle se zahřeje, trápí ho nespavost a bolesti hlavy. Libuje si ve slaných a chladných pokrmech. Bývá neklidný až prchlivý, má sklon vysokému krevnímu tlaku, onemocnění srdce, zánětům kůže, pálení žáhy. Je to věčný optimista.

 

 

Dobré potraviny:

 

Obiloviny: ječmen, jáhly, rýže

Ovoce a zelenina: listové saláty, brokolice, okurky, brambory, kedlubny, ředkev, kysané zelí, celer, špenát, hrušky, rebarbora, hroznové víno

Maso a ryby: kachna, slepice, králík, ryby

Bylinky, koření: všechny čerstvé kuchyňské bylinky - bazalka, kopr, koriandr, řeřicha, petrželka, šalvěj

Různé: luštěniny - semena a klíčky, dýňová semínka, sezam, slunečnicová semínka, zastudena lisované oleje

Nápoje: lisované šťávy z jablek, hrušek, karotky a kysaného zelí, lehké pivo z ječmene a pšenice, kopřivový, heřmánkový, mátový a zelený čaj

Nevhodné:

Vyhýbejte se fritovaným jídlům, masu k večeři a limonádám.

 

 

Omezte na minimum:

kávu, červené víno, vysokoprocentní alkoholické nápoje, pálivé pokrmy, solení, grilovaná masa

 

 

TYP „SUCHÝ“

 

 

Charakteristika:

bledá pokožka, tenká, suchá pleť bez lesku, sklon k tvorbě vrásek, suché, vypadávající vlasy, lámavé nehty, nepravidelná menstruace, žaludeční problémy, šeroslepost. Tento typ je pořádkumilovný, egocentrický a málo společenský.

 

 

Dobré potraviny:

 

Obiloviny: ječmen, jáhly, dlouhozrnná rýže, polenta, pšenice

Ovoce a zelenina: všechny listové saláty, veškerá zelená zelenina, brambory, mrkev, chřest, rajčata, jablka, hrušky, červené bobulovité ovoce, višně, broskve

Maso a ryby: slepice, hovězí a jehněčí játra (v malém množství), sladkovodní ryby

Bylinky, koření: všechny čerstvé kuchyňské bylinky - bazalka, kopr, koriandr, řeřicha, petrželka, šťovík, tymián

Různé: vejce, luštěniny - semena a klíčky, zastudena lisované oleje - hlavně lněný a sezamový, piniové oříšky, mléčné produkty v malém množství

Nápoje: jablečný mošt s vlákninou - čerstvě lisovaný, šťávy z bobulovin, ovocné a bylinkové čaje

Nevhodné:

odbytá nebo žádná snídaně, margaríny, příliš horká jídla a nápoje,

 

Omezte na minimum:

kávu, chléb, ostré, uzené a smažené pokrmy, konzervy, hotové omáčky, light produkty

 

 

TYP „VLHKÝ“

 

 

Charakteristika:

nadváha, těžké nohy, vzácně žízeň. Časté je hromadění vody a vznik otoků, opakovaně pocit plnosti a nadýmání, potíže s klouby a páteří, únava, častá podrážděnost a špatná nálada.

 

 

Dobré potraviny:

 

Obiloviny: pohanka, ječmen, jáhly, polenta, rýže

Ovoce a zelenina: všechny saláty s hořkou chutí - např. čekanka, čerstvá zelená zelenina, zelí, celer, cibule, jablka, bobuloviny, broskve

Maso a ryby: slepice, kachna, bažant, jehněčí, krůta, divočina (v malém množství), sladkovodní ryby

Bylinky a koření: ředkev, hořčičné semínko, bazalka, kopr, čerstvý zázvor, kmín, majoránka, oregáno, petrželka

Různé: fazole adzuki, čočka, zastudena lisované oleje - zejména dýňový, olivy, semínka dýňová a slunečnicová

Nápoje: horká voda, káva z obilovin s kardamomem, čaj z květů levandule a pomerančovníku, kopřivový, meduňkový a mátový čaj

Nevhodné:

nepravidelnost a spěch při jídle. Vyhýbejte se všemu kyselému, studeným nápojům, sladkostem, ostrému koření, česneku, grilovaným smaženým a konzervovaným pokrmům

 

Omezte na minimum:

ovoce, vejce, pivo, víno

 

 

Víte, že...

...jáhly neboli loupané proso zaujímají v kuchyni „pěti elementů“ jedno z předních míst ? Posilují ledviny a slezinu. Čočka zase zásobuje tělo bílkovinami, olej z dýňových semínek dodává pokrmů m nevšední aromatickou c huť a obohacuje je o mastné kyseliny.

 

PRO VŠECHNY TYPY PLATÍ:

 

 

* jezte pravidelně, na jídlo si vyhraďte čas * jídlo připravujte z čerstvých surovin a ve velmi krátké době * omezte příjem rafinovaných produktů

 

Tip: Pokud se chcete o zásadách tradiční čínské medicíny dozvědět více, pořiďte si některou z publikací které jsou k dostání v knihkupectví.

 

„Hořce“ působí podle čínského pojetí všechno ostré: koření jako chilli, pepř a skořice. Ale také vysokoprocentní alkohol, grilovaná masa a jehněčí. Tyto suroviny organismus roztápějí a stačí jich zkunzumovat malé množství.

 

„Teple“ účinkují téměř všechny čerstvé nebo sušené bylinky, hodně koření, sušené ovoce a cibule. Při jídle ohřívají tělo. Proto se také doporučuje na konci zimy kombinace teplých a neutrálních potravin.

 

„Neutrální“ potraviny tělo posilují. Jsou také v jídelníčku nejvíce zastoupeny. Patří mezi ně produkty z obilovin, luštěniny, houby, ořechy a kořenová zelenina (velmi oblíbená je především mrkev).

 

„Chladně“ se chovají mléčné produkty, některé druhy zeleniny a ovoce a také saláty. Podporují tvorbu krve a tělních tekutin, zvlhčují buňky a sliznice. V létě pomáhají tělu nahradit vlhkost ztracenou pocením.

 

„Studeně“ se projevuje především jižní ovoce, banány, rajčata a okurky. Rodí se v teplých oblastech, tam také lidem pomáhají, ochlazují je. Kdo rychle prochladne, měl by se v chladných dnech těmto produktům raději vyhýbat.

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA