Bretaň je země největšího přílivu a odlivu, keltských legend, svébytného vymírajícího jazyka a dalších pozoruhodností. Je to také země palačinek a ústřic vydávajících jemnou jodovou vůni. I když bretaň je prakticky tak velká jako česká republika, její gastronomie je mnohem pestřejší.
Bretaň patří k velmi úrodným krajům. Lidé tady hladem netrpěli, i když opatřit si obživu z přírody nebývalo tak úplně jednoduché. Lov velikých atlantických ryb i malých sardinek je dodnes těžká práce, stejně jako pěstování ústřic na farmách. Vnitrozemí prakticky bez ustání skrápějí deště, které jsou pravým požehnáním pro louky, na nichž se pasou krávy. Vedle mnoha druhů sýrů se v Bretani vyrábí i výtečné slané máslo. Artikl, který vznikl z nutnosti uchovat přebytky, se dnes řadí mezi vynikající gastronomické klenoty. Dalším zdrojem obživy je množství jabloňových sadů. Bez cidru, tedy zkvašeného moštu, a pálenky kalvadosu si bretaňské menu snad ani nelze představit.
KUCHYNĚ DIETNÍ I VÝŽIVNÁ
Pokud bychom poměřovali bretaňský jídelníček očima fanatiků, kteří počítají kalorie i v bublinách minerálky, nejspíš by nám vyšlo, že většina jídel je smrtelně jedovatá. Pokud si ale nasadíme růžové brýle francouzské mlsnosti, budeme si užívat. Bretaňci, stejně jako všichni Francouzi, hodnotí totiž na jídle úplně jiné parametry než jeho kalorickou hodnotu. Mají rádi velký počet malých chodů a nádhernou úpravu.
Rádi stolují dlouho a ve velké společnosti. Posuďte sami, copak se dají krevety jíst za pochodu v metru jako třeba párek v rohlíku? Jídlo je v Bretani radost a požitek a nikoli strašák na cestě k menším konfekčním velikostem. Samozřejmě, že se zde ale dají najít i dietní kulinářské speciality, třeba galettes z celozrnné mouky nebo mořské plody. Fakt, že se vše konzumuje dlouho, také prospívá dietě. Při pomalém jedení má mozek šanci dostat včas signál, že máme plný žaludek.
CRËPES NEBO GALETTES?
Palačinky jsou považovány za pilíř místní gastronomie. Čeština bohužel neumí rozlišit crëpes od galettes. Crëpes se zpravidla dělají z bílé pšeničné mouky a upravují se nasladko. Správná bretaňská palačinka je ovšem prakticky průhledná a její náplň v ní zanechává jen lehkou chuťovou stopu. Galettes jsou tmavé, protože se dělají z celozrnné mouky, a upravují se zásadně naslano. Slouží ale spíš jako podložka např. pod šunku, vajíčka, zeleninu.
Palačinky jsou také nedílnou součástí masopustního jídelníčku. O masopustním úterý bylo třeba spotřebovat vajíčka, která se nesmějí jíst v období půstu, i vylisovaný olej. Byl to poslední den, kdy se mohlo smažit jako o závod.
ÚSTŘICE
Vztah celého světa k ústřicím je velmi vyhraněný. Existují dva nesmiřitelné tábory. V jednom setrvávají ti, kteří tvrdí, že by ústřici nepozřeli ani zanic a v tom druhém jsou naopak ti, kteří by upsali duši ďáblu, jen kdyby jim slíbil, že peklo vypadá jako ústřičná farma. Ať jste příznivci, nebo odpůrci těchto darů moře, faktem zůstává, že ústřice jsou velmi zdravé. Vysoký obsah jodu, stopových prvků, zaručená čerstvost i prakticky nulová kalorická hodnota - to všechno jsou žádané parametry moderních potravin. Ústřice jsou ale velmi drahé. Vyrobit košík mušlí, které skrývají sotva naběračku vodnatého masíčka, trvá dlouho a spotřebuje nesmírnou energii. Ústřičné farmy, kterými je Bretaň doslova obložena, jsou maximálně mechanizované, i přesto ústřice potřebují svůj příliv a odliv i svůj čas. Velmi dlouho trvá i jejich propírání, které udělá z těchto zabahněných zvířátek pravou gastronomickou perlu.
MUŠLE A DALŠÍ DARY MOŘE
Bretaňská kuchyně to je i spousta rybích jídel a nejrůznějších mořských plodů. Pokud přímo zavítáte do této země, neměli byste si je nechat ujít. I pro místní obyvatele jsou slavnostnějším jídlem. V pátek se v rybích restauracích podávají obrovské i několika patrové talíře pokryté ledovou tříští, kde v nejvyšším patře zpravidla trůní král mořských plodů a mořský plod králů - humr. K tomu jsou nejrůznější louskáčky a „dloubátka“... K Bretani to patří stejně jako nádherné středověké hrázděné domy, menhiry nebo závod 24 hodin v Le Mans.
Tip : Máte k ústřicím téměř odpor? Děláte chybu. Kde jinde ne ž ve Francii máte šanci zcela čerstvou? ochutnat tuto lahůdku
KONZUMACE ÚSTŘIC - JAK NA TO
Ústřice se servírují již otevřené a po tuctech. Těsně před konzumací se z mušličky vylije zbytek mořské vody, ústřice se pokape citronem, namotá se na maličkou vidličku... a dlouze se vychutnává. Neboť ten, kdo ví, jakou práci dá jejich výroba, je rozhodně nespolkne jako kus knedlíku.
UDĚLEJTE SI SPRÁVNOU GALETTE
Užijte si masopustní bretaňské jídlo. Lehké těsto si udělejte přesně podle návodu. V náplni nechejte pracovat fantazii - zužitkujete i zbytky v lednici - sýry, zeleninu syrovou i dušenou, olivy...
SUROVINY:
300 g hladké celozrnné mouky 1 vejce hrubá sůl sklenka vody olivový olej
POSTUP:
Mouku dáme do hluboké mísy, přidáme vajíčko, hrubou sůl a trochu vody. Šleháme až má těsto konzistenci jako majonéza. Pak pokračujeme dalších pět minut, aby se dobře ,provzdušnilo‘. Rozředíme na hladkou krémovou hmotu a necháme alespoň 2 hodiny odpočinout. Na pánvi dále rozpalte lžičku oleje (můžete udělat i nasucho na tefl onové pánvi), nalijte přiměřené množství těsta a krátce opečte po obou stranách. Hotové galettes naplňte a složte do čtverečku, aby byla vidět náplň.