BANÁNY U NÁS
I když banánů existuje řada druhů, u nás je dostupná prakticky výlučně odrůda Cavendish. Je typická žlutou barvou zralých plodů, nepřítomností pecek, jemnou chutí a vůní. Občas lze také koupit „baby banány“, které jsou ještě o poznání sladší. Některé tropické odrůdy mohou být voňavější a chuťově výraznější než u nás známý Cavendish. Banány, které se k nám dováží, jsou zelené a dozrávají až zde. Pro dozrávání banánů platí, že teplota okolí nemá klesnout pod přibližně 13 °C, pak se zrání zcela zastavuje, banány šednou a jejich kvalita klesá. Před distribucí do obchodů se krabice s banány zavírají do místností s etylenem, který jejich dozrávání urychluje. Plody, které neprošly zpracováním tímto plynem, sice zrají pomaleji, ale zato mají bohatší aroma.
ZDRAVÍ Z OVOCE
A jak je to s nemocemi a banány? Účinek banánů na prevenci různých chorob se neustále zkouší. Poměrně čerstvá informace hovoří o prevenci cévních mozkových příhod. Podle výzkumu zveřejněného v prestižním časopise „The New England Journal of Medicine“ mohou banány zařazené do běžné stravy snížit riziko smrtelné mrtvice až o 40 %! Z těchto informací je jasné, že s banánem to není tak jednoduché. Nelze jednostranně říci, že je příliš kalorický, a tudíž se do diety nehodí. I když to není všelék, rozhodně své místo právě v redukční dietě najde stejně jako v mnoha dalších jídelníčcích. Vyzkoušejte naši banánovou dietu a sami uvidíte, do jaké míry jsou banány užitečné.
BANÁNOVÝ ZISK
BANÁNY NEJSOU JEN CHUTNÉ, ALE TAKÉ UŽITEČNÉ PRO NAŠE TĚLO. DIETA PRO VÁS NAŠLA UŽITEČNÉ TIPY, JAK Z BANÁNŮ ZÍSKAT CO MOŽNÁ NEJVÍCE.
* Při sportu mohou dva banány poskytnout dostatek energie pro devadesátiminutové cvičení. Zde je sacharidový původ této energie výhodou.
* Při premenstruačním syndromu a depresi může banán působit příznivě. V něm obsažené vitaminy skupiny B (zvláště B6) pomáhají stabilizovat náladu a hladinu cukru v krvi. Dostatečný přísun draslíku může zlepšovat mozkovou činnost.
Navíc je v banánu tryptofan, aminokyselina, kterou tělo zpracovává na serotonin. Zvýšené množství serotoninu v těle se může podílet na relaxaci, zlepšení nálady a pocitu spokojenosti.
* Pokud trpíte vysokým tlakem či chudokrevností, můžete si toto ovoce také dopřát. Banány jsou zdrojem železa a vysoký obsah draslíku s nízkým obsahem soli je činí výhodnými pro prevenci vysokého tlaku. Americká komise FDA (Food and Drug Administration – odpovídá českému Ústavu pro kontrolu léčiv) dokonce udělila povolení uvádět tuto informaci na výrobcích z banánů.
* Mozek si na banánech také pochutná. Vysoký obsah draslíku může vést k větší pozornosti při studiu. Pozitivní roli mohou sehrát i vitamin B6 a vysoká nabídka cukru.
* Trávicí soustava může mít z konzumace banánů také radost. Banány působí jako dobré antacidum (látka působící proti kyselosti) při pálení žáhy, mohou pomoci v léčbě a prevenci vředů a pomáhají formovat dobrou stolici díky obsahu vlákniny.
* Při mlsání ve stresu je banán vhodný. Mnoho lidí kompenzuje stres mlsáním. To často pochopitelně vede k obezitě. Vyrovnaná hladina krevního cukru pomáhá předcházet chuti na sladké i v tomto případě a po požití banánu je díky kombinaci škrobů a cukrů zachována stabilní hladina krevního cukru asi po dvě hodiny.
BANÁNY V ČÍSLECH
* 100 g syrového banánu obsahuje 90 kcal (370 kJ).
* Tvoří jej 22,84 g sacharidů (z toho jednoduché cukry 12,23 g), 0,33 g tuku, 1 g bílkovin a 2,6 g vlákniny.
* Toto množství banánu pokryje přes čtvrtinu denní potřeby vitaminu B6, 15 % potřeby vitaminu C a přibližně 10 % potřeby železa.
* Sušiny je v banánu asi čtvrtina.
* Z váhy plodu tvoří jednu pětinu slupka a zbylé čtyři pětiny dužina, přičemž banán běžné velikosti váží přibližně 125 g.
* V banánu najdete i další vitaminy skupiny B a vitamin A, dále draslík, hořčík a fosfor.
* Banán obsahuje minimum sodíku a chloru a žádné nasycené tuky nebo cholesterol.
* Nevýhodou banánu je to, že téměř všechnu energii poskytuje ze sacharidů.
JÍDELNÍČEK K BANÁNOVÉ DIETĚ
PONDĚLÍ
SNÍDANĚ: 2 šálky ovocného čaje bez cukru, 1 plátek celozrnného chleba, 1 vejce, 1 banán, 200 ml pomerančové šťávy
PŘESNÍDÁVKA: 1 kelímek ovocného jogurtu (max. 3 % tuku)
OBĚD: Salát z půlky ledového salátu, 1 malá čekanka, 2 strouhané mrkve, 4 rajčata, 1 banán. Do salátu nakrájíme na kostičky 100 g grilovaných kuřecích prsou. Zálivku si připravíme smícháním lžičky olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Podáváme s plátkem celozrnného chleba.
SVAČINA: 10 sušených banánových chipsů (k dostání v obchodě se zdravou výživou), nebo malý banán
VEČEŘE: Rozkrojíme banán podélně na půlky, položíme jej na talíř, přelijeme 125 ml studeného vanilkového jogurtu, do kterého předem nakrájíme najemno pět jahod.
ÚTERÝ
SNÍDANĚ: 2 šálky ovocného čaje bez cukru, 1 plátek celozrnného chleba s 60 g tvrdého sýra, 4 ředkvičky a 1/2 okurky. Podáváme s banánovým frapé z 1 banánu, 1/4 l mléka a 1 lžíce medu.
PŘESNÍDÁVKA: 1 malý banán OBĚD: 100 g grilovaných krůtích prsíček s 250 g petrželkových brambor. Jako dezert si dopřejte banán.
SVAČINA: 10 sušených banánových chipsů, nebo malý banán
VEČEŘE: Ovocný salát z 1 banánu, 1 jablka, 2 mandarinek, 1 hrušky (vše pokrájíme na malé kousky) a 8 kuliček vína. Smícháme s lžící nízkotučného jogurtu a ozdobíme rozinkami.
STŘEDA
SNÍDANĚ: 2 šálky mátového čaje, nebo káva s nízkotučným mlékem (50 ml), domácí müsli: smícháme 30 g ovesných vloček, 1 nízkotučný bílý jogurt, 1 nakrájené jablko, 1 banán a lžičku medu
PŘESNÍDÁVKA: 1 banán
OBĚD: Rozložíme na talíř 200 g salátových listů. Přidáme 100 g hroznového vína, 1 oloupaný banán a 10 g mletých lískových ořechů. Zalijeme 1/2 kelímkem nízkotučného jogurtu.
SVAČINA: Ohřejeme 1/4 l nízkotučného mléka a vmícháme 2 lžíce medu a pyré z jednoho banánu. Ochutíme skořicí a špetkou muškátového oříšku. Podáváme se čtyřmi celozrnnými sušenkami.
VEČEŘE: 100 g grilovaných kuřecích prsíček se 150 g dušené zeleniny
ČTVRTEK
SNÍDANĚ: 2 šálky ovocného čaje bez cukru, 1 plátek celozrnného chleba, 50 g sýru cottage, 1 banán
PŘESNÍDÁVKA: 5 sušených banánových chipsů nebo malý banán
OBĚD: Oloupeme 2 zralé banány a rozkrojíme je podélně. Mezi dvě půlky dáme 100 g tenkých plátků šunky. Jíme příborem a vychutnáme si k tomu misku čerstvých fazolových výhonků s libovolným jogurtovým dresinkem jako přílohu.
SVAČINA: 1 kelímek nízkotučného ovocného jogurtu
VEČEŘE: Podusíme 1/2 nasekané cibule na másle, přidáme 100 g tuňáka z plechovky (bez oleje), zalijeme 25 ml zeleninového vývaru a 25 ml smetany a 15 minut povaříme. Ochutíme citronovou šťávou, bylinkovou solí, pepřem a kari. Nakrájíme 1 banán na plátky, vmícháme a prohřejeme. Podáváme s nasekanou petrželkou a rýží.
PÁTEK
SNÍDANĚ: 2 šálky ovocného čaje s medem, 1 plátek celozrnného chleba s 60 g tvrdého sýra, 4 ředkvičky a 1/2 okurky. Podáváme s banánovým frapé z 1 rozmixovaného banánu se 1/4 l mléka.
PŘESNÍDÁVKA: 1 malý banán
OBĚD: 80 g celozrnných těstovin zapečených se 130 g mořských plodů. Dezert: 1 banán nakrájejte do bílého nízkotučného jogurtu.
SVAČINA: 10 sušených banánových chipsů (k dostání v obchodě se zdravou výživou), nebo malý banán
VEČEŘE: Ovocný salát z 1 banánu, 1 jablka, 2 mandarinek, 1 hrušky – vše pokrájíme na kousky a přidáme 8 kuliček vína. Smícháme se lžící nízkotučného jogurtu a podáváme.
SOBOTA
SNÍDANĚ: 2 šálky ibiškového čaje, 1 plátek celozrnného chleba namazaný směsí ze 60 g nízkotučného tvarohu, 3 lžic jogurtu, 10 g sekané cibule, trochy kmínu, soli, papriky a petrželky. Zajíme 1 banánem.
PŘESNÍDÁVKA: 1 kelímek nízkotučného jogurtu
OBĚD: Oloupeme 1 banán, pokapeme citronovou šťávou a na lžičce olivového oleje jej podusíme dozlatova. Obalíme plátkem libové šunky, posypeme lžičkou strouhaného sýra (do 30 % tuku v sušině) a grilujeme po dobu 5 minut. Podáváme s plátkem celozrnného toastu.
SVAČINA: 1 malý banán
VEČEŘE: Rozkrájíme banán na silná kolečka a pokapeme citronovou šťávou. Pokrájíme 2 jablka na kousky a dáme je s banánem do vymazané zapékací misky a 20 minut pečeme ve vyhřáté troubě. Smícháme našlehané vejce s trochou medu a citronové šťávy. Směsí přelijeme zapečené ovoce a ještě krátce zapečeme. Podáváme horké.
NEDĚLE
SNÍDANĚ: 2 šálky ovocného čaje, nebo kávy bez cukru, 2 plátky celozrnného chleba s kávovou lžičkou rostlinného tuku, 1 vejce natvrdo, 1 banán, 125 ml grapefruitové šťávy
PŘESNÍDÁVKA: 10 sušených banánových chipsů (k dostání v obchodě se zdravou výživou), nebo malý banán
OBĚD: 1 lžíci rýže uvařené v mléce dáme do misky a vmícháme 1 banán nakrájený na kolečka. Posypeme 2 lžícemi drcených vlašských ořechů a podáváme s nakrájenou papájou.
SVAČINA: 1 kelímek nízkotučného jogurtu
VEČEŘE: Omyjeme 150 g brambor, rozkrájíme na půlky a položíme je na plech slupkou dolů. Potřeme řeznou plochu olivovým olejem a ochutíme solí a kmínem. Pečeme při mírném ohni. Podáváme s tvarohem a kolečkem banánu na každé polovině brambory. Jako dezert si dáme zbytek banánu.
Tip: Nemáte ještě banánů dost? Tak je dopřejte i své pokožce, třeba v podobě Zvláčňujícího tělového mléka s africkým máslem karité a vůní banánu (Dermacol). Banánová pleťová maska zase prospěje vaší unavené pleti, které dodá hydrataci a projasní ji.
Víte, že... každý Čech z konzumuje přibližně 70 kg ovoce ročně? Z toho je asi 9 kg právě banánů.