Jdi na obsah Jdi na menu
 


J jako jod, jídlo

20. 1. 2009

JOD:

 

Podobně jako jiné prvky, které v souvislosti s dietou znamenají něco víc, ani jod není superlék na hubnutí. Je však jedním z dalších prvků užitečných pro dietu, protože v souvislosti s ním se hodně mluví o metabolismu a taky o obraně proti obezitě. Jod je minerální látka nezbytná pro správnou funkci mnohé štítné žlázy, s kterou souvisí další funkce potřebné pro dobré fungování organismu. Jsou to schopnosti spalování přebytečných tuků, regulace metabolismu, růst a vývoj organismu, zabránění hromadění cholesterolu. Jod je všestranný v tom smyslu, že působí na fyzickou i psychickou stránku – zvyšuje kvalitu vlasů, nehtů, zubů i kůže a harmonizuje vnější krásu s vnitřní tím, že uklidňuje nervy, působí na mentální vyrovnanost a výkonnost mozku. Jod je nápomocný i v boji proti civilizačním chorobám. S jodem je ale potřeba zacházet opatrně. Není dobré, když ho máme nedostatek, protože to vede k růstu tělesné hmotnosti, zpomalování duševních funkcí, nedostatku energie, nervozitě, podrážděnosti nebo třeba k sexuálním poruchám. Avšak ani jeho přebytek není prospěšný. Když se naše tělo neumí vypořádat s vysokým příjmem jodu, projevuje se to tvorbou akné, záněty, zažívacími problémy, kožními vyrážkami i jinými neduhy.

JÍDLO:

 

Jídlo je to, co po rozkousání plní žaludek, zahání hlad a dodává energii. Zdá se to jednoduché, ale zdání někdy klame. Pamatujete si například na rčení našich babiček, že mléko je vlastně jídlo? Přitom ho rozhodně nerozkoušeme, totéž například polévky, natož limonády. Slazené nápoje totiž dodají víc energie než leckteré klasické pokrmy. A stejně tak v mléku a polévkách se skrývá spousta energie, kterou tělo využije, aniž byste museli byť jen jedinkrát kousnout. Faktem je, že jídlo je především velmi všeobecný název pro všechno, co má člověka zasytit a dodat mu sílu. Jídlem se tak může stát téměř cokoli včetně například hmyzu. Jídlo může být lék i jed, může to být mocná zbraň i nástroj lásky. Víte ale například, co je to jídlo z blízka? Říká se mu také místní jídlo a principem této oblasti je, že veškeré potraviny, které kupujete, byly vypěstovány nebo vyrobeny v oblasti, v níž žijete. To má šetřit životní prostředí (ušetříte za převážení potravin) i vaši peněženku. Kromě toho tento princip podporuje místní zemědělce.

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA