Jdi na obsah Jdi na menu
 


I jako inzulin

20. 1. 2009

Inzulin si téměř každý spojuje s cukrovkou. O jakou látku vlastně jde a proč je inzulín pro život tak důležitý? Co se stane, když ho máme přebytek nebo nedostatek? Kdy je inzulin přítelem, a kdy naopak nepřítelem?

HORMON SLINIVKY BŘIŠNÍ

Potravu přijímáme nejen proto, že na ni máme chuť, ale hlavně proto, že z ní získáváme potřebnou energii. Proto je nutné dbát na vyvážený jídelníček bohatý na bílkoviny, tuky a cukry. Právě posledně jmenované jsou v souvislosti s inzulinem důležité. Základním zdrojem energie pro buňku je totiž glukóza - jednoduchý cukr, který pro vstup do nitra buňky potřebuje klíč v podobě inzulinu. Organismus zdravého člověka produkuje hormon inzulin v -buňkách Langerhansových ostrůvků pankreatu, tedy slinivky břišní. Ale ne každý má to štěstí, že jeho organismus produkuje inzulin v přiměřeném množství. Mohou za to buď vrozené predispozice, nebo vnější okolnosti, například užívaní léků (kortikosteroidů), zánět pankreatu, ale i nepřiměřená hmotnost a nedostatek pohybu.

 

S NÍM A BEZ NĚHO

V souvislosti s inzulinem mohou nastat dva vážné problémy: nedostatek nebo přebytek. Při jeho nedostatečné, resp. nulové tvorbě hovoříme o cukrovce 1. typu. Zvýšená produkce inzulinu způsobená vysokým příjmem cukrů je příčinou cukrovky 2. typu, ale i nemocí jako akné, nespavost, psychické problémy, bolesti hlavy, trávicí potíže, obezita či rakovina.

 

CUKR V ÚTOKU

 

Při cukrovce 1. typu je potřeba přijímat inzulin syntetický. Cukrovka 2. typu obvykle léčbu inzulinem nevyžaduje. Oba typy tohoto onemocnění jsou ale charakteristické zvýšenou hladinou cukrů v krvi, avšak jejich vznik, příznaky a léčba jsou různé.

CUKR, KTERÝ VYČERPÁVÁ

 

Cukrovka 1. typu se projevuje velkou žízní, častým močením, únavou, psychickým vyčerpáním a rychlou ztrátou hmotnosti. Obvykle se objevuje v mladším věku. Cukrovka 2. typu se vyskytuje u starších a obézních lidí. Její vznik je podmíněný neustálým přísunem potravy, což vede i k zvýšenému příjmu cukrů. Ve snaze odbourat cukry produkuje organismus ještě víc inzulinu a buňky, které ho přijímají, se namáhají, což nakonec vede k jejich úplnému vyčerpání. Při cukrovce 2. typu pak pacient nepřiměřeně přibírá.

DIETA NA PŘEDPIS

 

Syntetický inzulin zlepšuje život pacienta tím, že upravuje metabolickou rovnováhu, pomáhá předcházet fyzickým i psychickým nepříjemnostem a zmírňovat je. Avšak injekcí to nekončí. Po konzultaci s lékařem je potřeba zharmonizovat jednotky inzulinu s celkovým životním stylem. Strava diabetika se zakládá na principech racionální životosprávy. Zjednodušeně řečeno, při cukrovce musí pacient dbát na pravidelnou a vyváženou stravu přizpůsobenou inzulinovým dávkám. Diabetik musí dodržovat zásady, jako jsou třeba povinnost vážit si všechny potraviny, dodržování pitného režimu, musí se vyhýbat potravinám slazeným cukrem, medem i pekárenským výrobkům z bílé mouky, vybírat si hlavně složené sacharidy, při kterých hladina cukru stoupá pomalu, místo soli ochucovat bylinkami a respektovat jiné dietní zásady.

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA