G jako glykemický
Ještě pořád si hlídáte, kolik tuku je v jaké potravině, v domnění, že tuky jsou tou hlavní překážkou vašeho hubnutí? Pak byste měli změnit názor. Tuky totiž nejsou jedinými obžalovanými v případě vašich kilogramů. Kdo může za to, že se vaše kila úporně drží? Kromě tuků jsou to také sacharidy. Lépe řečeno jejich nevhodné složení a nadměrné množství. Pokud si chcete ohlídat i toto úskalí, je nutné znát termín glykemický index.
Zjednodušeně řečeno je to tak, že některé sacharidy zvyšují hladinu cukru v krvi více a některé méně. Čím více stoupne hladina cukru v krvi - glykemie -tím více inzulinu musí tělo vyplavit k likvidaci cukru, a čím více inzulinu tělo vyplavuje, tím vyšší je tendence ukládat v organismu tuk. „Po snědení potravin s vysokým glykemickým indexem dostaneme velmi brzy hlad nebo chuť na sladké, případně obojí,“ . Tak se snadno dostaneme do začarovaného kruhu. Jenže jaké jsou potraviny, na které je třeba si dát pozor? Dá se říci, že to jsou „známé firmy“ - bílé pečivo, koblihy, pizza, bábovky a cukroví, hranolky, knedlíky. A opatrně i s nápoji, například s kolou a limonádami, pivem, destiláty nebo šampaňským. Ale pozor na přehánění glykemických počtů: „Občas probleskne názor, že je lepší nejíst brambory, protože mají vysoký glykemický index. Brambory se ocitly na blacklistu proto, že nejvíce informací o GI pochází z Austrálie a Kanady, kde si lidé pod pojmem brambory představují hranolky. Pokud však brambory uvaříme, nejlépe ve slupce, bude jejich GI srovnatelný s nerozvařenými těstovinami,“ Dostatek zeleniny, některé druhy ovoce, libové maso nebo celozrnné pečivo jsou ideální volba. „Celozrnné pečivo je doporučováno nejen pro vyšší obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek, ale i kvůli nižšímu GI. Platí, že chléb nebo pečivo z žitné mouky má nižší GI než pečivo z mouky pšeničné. Nejnižší GI bude mít kváskový žitný chléb,“
O CO VLASTNĚ JDE?
KTERÉ TO JSOU?
CO TEDY JÍST?
Z některých publikací můžeme nabýt dojmu, že aplikace teorie nižšího GI vyřeší sama o sobě problém nadváhy či obezity. Do jisté míry nám správný výběr sacharidových potravin pomůže. Ovšem musíme vědět, že je potřeba kombinovat sacharidové potraviny s těmi, které mají vyšší podíl bílkovin, tak, aby glykemická výslednice po jídle byla minimální a pocit sytosti ještě o něco delší,