Jdi na obsah Jdi na menu
 


E jako éčka

20. 1. 2009

Nakupujete jídlo a poctivě zjišťujete kalorie, obsah tuků a také složení? Jenže ve složení rozumíte přibližně třem položkám, a pak už je to samé E 155, E 170, E 433... Co to ale je?

 

Problematika „éček“ není vůbec jednoduchá. Dá se říci, že označení sestávající z písmene a trojmístného čísla je jen unifi kovaná značka. Za ní se skrývají přísady, jejichž úkolem je zlepšit chuť, vůni, barvu nebo trvanlivost dané potraviny. Některé přísady neboli aditiva nevadí, na některé bychom si měli dát pozor a některá se nesmějí jíst vůbec. Čteme-li složení, jednotlivé přísady a přídatné látky jsou řazeny sestupně podle toho, kolik jich v potravině je. Aditiva se dělí na přírodní a syntetická, přičemž lepší jsou samozřejmě přírodní. Do některých potravin se dokonce syntetická éčka přidávat nesmějí. Například éčka ovlivňující chuť spadají do tohoto omezení, jsou-li třeba v dětské výživě.

 

Jak se éčka dělí a jakou mají funkci?

Kategorií je víc než dost, nejčastěji se ale setkáme s antioxidanty, barvivy, konzervanty, zahušťovadly, emulgátory, stabilizátory, tavicími solemi nebo lešticími látkami.

 

Tento výčet není ani zdaleka defi nitivní. K čemu látky slouží?

 

Antioxidanty (E 304-E 321) - chrání potraviny před reakcí se vzdušným kyslíkem, který způsobuje jejich zkázu. Antioxidanty, jejichž značky uvádíme, jsou ty, které mají pouze antioxidační funkci. Jsou ale i další, které fungují i jako ochucující látka, nutriční doplněk nebo například regulátor kyselosti.

 

Barviva (E 100-E 180) - udělují potravině barvu, kterou by sama neměla, nebo obnovují barvu poškozenou například při výrobě. Potravina tak získává lákavější vzhled. Například dětská výživa, med nebo ovocné šťávy se ale dobarvovat nesmějí.

 

Konzervanty (E 200-E 285) -zamezují růstu mikroorganismů, jež by mohly tělo poškodit. K těm přírodním patří sůl či ocet, jako konzervant fungovala i síra, kterou se vypalovaly sudy na víno. Syntetickým konzervantem je třeba oxid siřičitý (E 220), může vyvolat alergickou reakci.

 

Tavicí soli - mění vlastnosti proteinů. Používají se při výrobě tavených sýrů.

 

Zahušťovadla - zvyšují viskozitu potraviny, je to například arabská guma, se kterou se setkáte ve žvýkačkách.

 

Stabilizátory - pomáhají udržovat fyzikální vlastnosti potravin. Používají se třeba při výrobě zmrzlin nebo studených omáček.

 

Emulgátory - nejznámějším emulgátorem je vejce. Funkcí emulgátoru je vlastně smísit nemísitelné. Najdete je v majonéze, zmrzlinách, žvýkačkách či cukrovinkách. Funkci emulgátoru a stabilizátoru často plní jedna látka, která ale může mít i další vlastnosti, proto některé látky plní při výrobě potraviny více funkcí.

 

Lešticí látky (E 901-E 914) - nanášejí se na potraviny, aby jim dodaly lesk. Používají se hlavně vosky. Za zmínku stojí také látky zvýrazňující chuť a vůni - k těm patří acesulfam K (E 950) či kyselina glutamová (E 620). A sem také patří kontroverzní a známé glutamáty (E 621-E 625). Pokud se chcete dozvědět víc, podívejte se například na stránky Státní zemědělské a potravinářské inspekce, www.szpi.cz, kde je seznam všech éček i s vysvětlením všech jejich funkcí.

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA