A jako antioxidanty
Jde o látky, které neutralizují účinek tzv. volných radikálů, což jsou přirozené látky vyskytující se v našem těle jako vedlejší produkty buněčného metabolismu.
Pokud je jich však příliš mnoho, což je dnes zcela běžné vzhledem k civilizačním problémům, dokážou poškodit genetickou informaci buněk, a to může vést až k jejich náhodnému dělení a vzniku zhoubných novotvarů. Volné radikály se podílejí na rozvoji mnoha civilizačních chorob, například aterosklerózy neboli poškození stěny cév ukládáním tuků, čímž vzniká riziko tvorby krevních sraženin (které může vést k infarktu myokardu a mozkové mrtvici), urychlují stárnutí tělních tkání a mají vztah i ke vzniku cukrovky, revmatické artritidy, Alzheimerovy nemoci (předčasné degeneraci mozkové kůry) a Parkinsonovy nemoci (klidového třasu a poruchy svalového napětí v důsledku poškození mozkových center).
K hlavním zdrojům volných radikálů patří umělá rychlá strava s převahou éček, masa a sladkostí, rentgenové a UV záření, znečištěné životní prostředí (chemikálie a zplodiny z domova, aut a ovzduší), kouření, ale také třeba alkohol, zvláště pak tvrdý. Antioxidanty přispívají k ochraně imunitního systému před volnými radikály. Jednotlivé složky antioxidační skupiny, kam patří zejména vitaminy C, A, E, B6 a minerální látky zinek a selen, se vzájemně podporují. K jejich zdrojům patří luštěniny, celozrnné obiloviny, celozrnná rýže, grapefruity a zelí.
Antioxidační vlastnosti však mají i další látky, například flavonoidy obsažené v červeném víně, sójových bobech a celozrnné rýži. Stejně se chová lutein přítomný v růžičkové kapustě, salátech a brokolici.
Výrazné antioxidační vlastnosti vykazuje i zelený čaj, česnek a cibule. A nesmíme zapomenout na skvělý objev posledních let, výtažek z rostliny aloe vera, která kromě všech již zmiňovaných antioxidačních látek obsahuje i stoprocentní množství nezbytných aminokyselin. Ovšem největší „bombou“ je tzv. zelený nebo mladý ječmen, což je obrovský koncentrát všech nezbytných vitálních látek, které nám příroda dokáže nabídnout.