Gratinované žampiony se špenátem a bramborami
pro 1 osobu
150 g – 230 kJ žampionů, 200 g – 280 kJ čerstvého špenátu, 5 g – 190 kJ oleje, 15 kg – 30 kJ cibule, 40 g – 440 kJ tvrdého sýru, 3 g – 10 kJ česneku, 5 g – 10 kJ petrželové natě, 100 g – 330 kJ brambor, kmín, sůl, pepř
Špenát omyjeme a povaříme v mírně osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, přidáme pokrájené špenátové listy, cca tři minuty podusíme a ochutíme v soli rozetřeným česnekem. Žampiony očistíme, odlomíme nožičky, které nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme strouhaný tvrdý sýr, petrželovou nať, ochutíme solí a pepřem a směsí naplníme žampionové kloboučky. Ty dáme do teflonové misky a v mikrovlnné troubě zapečeme. Podáváme s vařenými bramborami.
Energetické a nutriční hodnoty na 1 porci :
1520 kJ, bílkoviny 26 g, tuky 13g, sacharidy 37 g, cholesterol 30 mg